Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió gratulált az új chilei elnöknek

2021. december 20., hétfő 15:16

Az Európai Unió gratulált a baloldali chilei elnökjelölt, Gabriel Boric hétfőn kihirdetett választási győzelméhez. Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Twitter-üzenetében hangsúlyozta, az Európai Unió várakozással tekint az új chilei adminisztrációval történő együttműködés elé. A főképviselő továbbá reményét fejezte ki, hogy az unió tovább erősítheti kapcsolatait a leendő chilei kormánnyal.

Az Európai Unió Külügyi Szolgálatának (EEAS) szóvivője a közleményében azt hangsúlyozta, az EU hosszú távú, közös értékeken és érdekeken alapuló partnerség kialakítására törekszik Chilével olyan területeken, mint a multilateralizmus, a demokrácia, a gazdasági növekedés, a fenntartható fejlődés, az emberi jogok, a nemek közötti egyenlőség és az éghajlat-politika.

Az EU reméli, hogy az ország alkotmánya átdolgozásának folyamata lehetőséget nyújt a chileiek közötti egység előmozdítására, az ország jövőjéről folytatott párbeszéd elmélyítésére, valamint egy demokratikusabb, igazságosabb, összetartóbb és befogadóbb társadalom előmozdítására - tette hozzá.

Gabriel Boric nyerte meg a latin-amerikai ország elnökválasztásának második fordulóját vasárnap. A 35 éves politikus, aki széles baloldali koalíciót vezet, a voksok 55,86 százalékát szerezte meg. Boric, aki 2011-ben egy jobb és megfizethetőbb oktatást követelő diáktüntetés élén vált ismertté, szombaton nyílt levélben azt írta, hogy megvalósítja majd azokat a változtatásokat, amelyeket a chileiek a 2019-es társadalmi megmozdulások során el akartak érni.

(via MTI)

Rovatok