Index Vakbarát Hírportál

Megállíthatatlanul olvadnak a Himalája gleccserei

2021. december 20., hétfő 18:30

Rendkívüli mértékben olvadnak a Himalája gleccserei, ami Ázsiában élők millióinak vízellátását fenyegeti.

A Leedsi Egyetem vezetésével készült vizsgálat eredménye szerint 

a Himalája gleccserei a négyszáz-hétszáz évvel ezelőtti nagy gleccser-előrenyomulás, az úgynevezett kis jégkorszak átlagánál tízszer gyorsabban olvadtak az elmúlt évtizedekben.

A kutatás szerint a Himalája gleccserei gyorsabban olvadnak, mint a világ más területeinek gleccserei – az olvadás mértékét a tudósok rendkívülinek nevezik.

A kutatás során rekonstruálták a Himalája 14 798 gleccserének a kis jégkorszak alatti méretét és felszínét. Méréseik szerint a gleccserek területük mintegy negyven százalékát veszítették el: 28 ezer négyzetkilométerről 19 600 négyzetkilométerre csökkent a területük. Abban az időszakban 390–586 köbkilométernyi jeget veszítettek el, ami megfelel a közép-európai Alpok, a Kaukázus és Skandinávia gleccsereiben összesen lévő jelenlegi jégmennyiségnek. Az olvadás által felszabadult víz világszerte 0,92–1,38 milliméterrel emelte meg a tengerek vízszintjét a szakemberek kalkulációi szerint.

Az Arktisz és az Antarktisz után a Himalája hegyvonulataiban van a harmadik legnagyobb mennyiségű gleccserjég. A gleccserek olvadásának felgyorsulása jelentős befolyással van emberek százmillióinak életére, akik élelem és energia szempontjából Ázsia nagy folyórendszereitől függnek.

(MTI)

Rovatok