Index Vakbarát Hírportál

Újabb oltóanyagot hagytak jóvá az Európai Unióban

2021. december 20., hétfő 16:31

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta a Novavax oltóanyagát, a Nuvaxovidot, amely az ötödik koronavírus elleni vakcina lehet, amelyet elfogadnak az Európai Unióban a 18 éven felüliek számára.

Az EMA gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága alapos értékelést követően közölte az adatait, amely szerint az oltóanyag megbízható, egyúttal megfelel az EU hatékonysági, biztonsági és minőségi kritériumainak, az Európai Bizottság pedig feltételes forgalomba hozatali engedély adott hétfőn. vagyis a tömeges alkalmazása elkezdődhet az EU-ban.

A Novavax november 17-én nyújtott be kérelmet az EMA-hoz az általa kifejlesztett oltóanyag feltételes forgalomba hozatalának engedélyezésére, amely így a  Pfizer/BioNTech, a Moderna, a Janssen és az AstraZeneca vakcinái után  az ötödik olyan oltóanyag, amely elérhetővé válik az Európai Unió 27 tagállamában.

A két vizsgálat alapján – amelyekben összesen több mint 45 ezer ember vett részt – kiderült, hogy 18 éves kor fölött hatékonyan megelőzi a Covid–19 betegséget. Az első vizsgálatot Mexikóban és az Egyesült Államokban végezték, és 90,4 százalékos csökkenést mutatott ki a tünetekkel járó koronavírusos esetek számában hét nappal a második Nuvaxovid vakcina beoltása után. A másik felmérést az Egyesült Királyságban végezték, ahol hasonló eredmény született, ott a vakcina hatékonysága 89,7 százalékos volt.

Ez azt jelenti, hogy az oltóanyag hatékonysága nagyjából kilencvenszázalékos a két vizsgálat alapján. Azt viszont még elemzik, hogy a Nuvaxovid mennyire hatásos az omikron-variánssal szemben.

Az oltóanyaggal kapcsolatban megfigyelt mellékhatások általában enyhék vagy közepesen súlyosak voltak, és az oltás után néhány napon belül megszűntek. A leggyakoribb az injekció beadásának helyén fellépő érzékenység vagy fájdalom, fáradság, izomfájdalom, fejfájás, általános rossz közérzet, ízületi fájdalom, valamint hányinger vagy hányás volt.

A vakcina biztonságosságát és hatékonyságát továbbra is ellenőrzik, ahogyan EU-szerte használják.

(via QEMA.Europa.eu)

(Borítókép: Artur Widak / NurPhoto / Getty Images)

 

Rovatok