Index Vakbarát Hírportál

A dánok Koszovóba küldik saját országukból a börtöntöltelékeket

2021. december 21., kedd 17:39

Koszovó megegyezett Dániával arról, hogy 300 rabot vesznek át tőlük a saját börtöneikbe. 

A skandináv ország azért bérelt börtönöket Koszovóban, mert a saját intézményeik már megteltek. A 300 rab átvételéért cserébe 15 millió eurót fizetnek majd évente Koszovónak. A megállapodás egyelőre öt évre szól és a pénzösszeg egy részét zöld energiákra fogják költeni.

A rabokat 2023-tól Gjilan városában őrzik majd. A bérelt cellákba elsősorban olyan, Dániában elítélteket csuknak majd, akik Európán kívüli országokból származnak. A megegyezés értelmében a koszovói cellákban is a dán törvények vonatkoznak majd a rabokra.

Nick Haekkerup dán igazságügyi miniszter a megállapodással kapcsolatban azt mondta, hogy a lépés egyrészt csökkenti a börtöneik terheltségét, másrészt pedig azt az üzenetet küldi a harmadik országokból származóknak, hogy „nekik nincs jövőjük Dániában, és ezért a büntetésüket sem ott kell letölteniük”. A lépést mindkét országban kritizálta néhány emberjogi aktivista, akik szerint a dánoknak nem kellene más országokba küldeni és – sok esetben – a családjuktól elválasztani az elítélteket. 

Koszovóban azért dönthettek börtönök kiadása mellett, mert jelenleg körülbelül 700-800 szabad férőhely van az ország büntetőintézeteiben. Dániában éppen ellenkező a helyzet: ott 2015 óta 3400-ról 4200-ra nőtt az elítéltek száma, miközben a börtönőröké 2500-ról 2000-re csökkent. Becslések szerint a mostani lépés nélkül 2025-re 1000 férőhellyel kevesebb lehet a dánoknál, mint amennyire szükség lesz majd. 

(via BBC)

Rovatok