Index Vakbarát Hírportál

Az omikron miatt a maszkot is másképp kell viselni

2021. december 22., szerda 21:42

Megelőzésként az úgynevezett fokozott maszkviselést javasolják az egészségügyi szakértők a koronavírus új, gyorsan terjedő mutánsai, mindenekelőtt a delta és az omikron felbukkanása miatt. Ennek legegyszerűbb módja, ha egyidejűleg két maszkot viselünk. De nem mindegy, hogyan.

A koronavírus új változatai ugyanis köztudottan fertőzőképesebbek. Egy fertőzött személyből akár nagyobb mennyiségű vírus szabadulhat ki, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy kevesebb vírus is elég a fertőzés terjedéséhez. A fertőzőképesebb vírus mindenesetre azt jelenti, hogy olyan maszkot kell viselni, amely jobban kiszűri a fertőző részecskéket. A kettős arcmaszk egyrészt javítja a maszk illeszkedését azáltal, hogy a peremeken jelentkező réseket lezárja, ugyanakkor többrétegű védelmet nyújt az érkező és távozó csepp-permettel szemben egyaránt.

Két eldobható sebészeti maszk együttes viselése azonban nem ajánlott.

A szabványos sebészeti maszk a sokunk által használt kék, téglalap alakú, papírszerű anyagból készült maszk.

Jóllehet remekül szűrik a vírusos cseppeket, általában rosszul illeszkednek, rések maradnak oldalt, ami csökkenti a hatékonyságukat. Az illeszkedést sem oldja meg, ha egyszerre két sebészeti maszkot visel az ember.

Ha viszont a sebészeti maszkra egy szövetmaszkot húzunk, az egyfelől takarja a réseket, másrészt szorosabb illeszkedést eredményez – írja a New York Times, amely videóval illusztrálta, hogyan kell szabályosan felhelyezni a maszkokat.

Kettős maszk vagy N95?

Az N95-ös maszk az orvosi maszkok legjobbja, hasonló minőségű a Kínában gyártott, KN95-ös jelzésű utánzat. Elnevezésüket hatékonyságuk alapján kapták.

Megfelelő viselés esetén mindkét maszk a legnehezebben felfogható részecskék 95 százalékát szűri ki. Egy jól illeszkedő, eredeti N95-ös vagy KN95-ös maszk esetén nincs szükség egy második, fedőmaszkra.

Az N95-ös maszk európai jelölése az FFP2.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ, a CDC fölöslegesnek tartja N95 vagy KN95 kiegészítését egy második maszkkal, ennek azonban előfeltétele, hogy az orvosi maszk eredeti legyen.

Az Egyesült Államokban hatékonynak tartják még a Dél-Koreában gyártott KF94-et, amelyből az eredeti nem sokkal olcsóbb az N95-nél, viszont szakértők szerint ennek még a hamisítványa is annyira hatásos, hogy nincs szükség dupla maszkra.

A csomó javítja a hatékonyságot

A kettős maszk akkor a leghatásosabb, ha a sebészeti maszkot egy szövetmaszkkal fedjük. A sebészeti maszk hajtogatása és csomózása ugyan nem feltétlenül szükséges, de ha egy rosszul illeszkedő sebészeti maszkra csomót kötünk, a maszkkal pedig szorosan lefedjük orrunkat, a szűrési hatékonyság akár az ötödével is javítható.

Nem túl bonyolult feladat. Egy észak-karolinai egyetemi klinika szemléltető, egyszerűen elsajátítható videót készített a sebészeti maszk helyes viseléséről.

A szövetmaszk minősége egy egyszerű fényteszttel ellenőrizhető. Fordítsa fény felé. Minél kevésbé szűrődik át rajta, annál jobb a szövetmaszk.

A szivárgás ellenőrzése

Tegye kezét a maszk peremeire, és lélegezzen – ezt az egyszerű módszert ajánlja a CDC. Ha úgy érzi, hogy a levegő kiszökik a peremeken, szorítsa le az orrnyereg felett, és húzza meg a fülhurkokat, esetleg válasszon jobban illeszkedő, rugalmasabb szövetmaszkot.

Ha a maszk jól illeszkedik, érezni fogja, hogy meleg levegő áramlik át a maszkon, sőt azt is láthatja, hogy a maszk minden egyes lélegzetvételkor ki-be mozog”

szögezte le a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ.

A szivárgás ellenőrzésének másik módja, hogy a maszk peremét leszorítva lélegzünk.

„Úgy tesztelem az illeszkedést, hogy a peremét leszorítva ellenőrzöm, mennyire könnyű a belélegezés” – mondta a Virginia Tech szakértője. „A nagy különbség azt jelenti, hogy szivárog” – magyarázta Linsey Marr.

Az úgynevezett gyertyateszt nem ajánlott. Lényege, hogy egy gyertyát próbálunk elfújni maszkkal az arcunkon, és ha nem sikerül, akkor ez egyesek szerint annak a jele, hogy a maszk nem szivárog.

A Columbia Egyetem vegyészprofesszora azonban megcáfolta a vélekedést. V. Faye McNeill különböző maszkokat vizsgált, és azt találta, hogy még a rosszul illeszkedő, egyrétegű szövetmaszkok is átmentek a teszten. A gyertyateszt tehát önmagában nem hasznos módszer egy maszk illeszkedésének vagy minőségének értékelésére.

(Borítókép: egy férfi dupla maszkot visel az utcán 2021. február 12-én. Fotó: David Paul Morris / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok