Index Vakbarát Hírportál

Kijev szerint Moszkva provokációra készül és álhíreket terjeszt

2021. december 22., szerda 15:27

Kijev határozottan visszautasította és újabb dezinformációnak nevezte szerdán azt az orosz állítást, amely szerint amerikai katonai magáncégek vegyi anyagokkal készülnének „valamilyen műveletek” végrehajtására a Donyec-medencében. 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz katonai tárca kibővített kollégiumának keddi ülésén állította azt, hogy 120 amerikai zsoldoskatona vegyi fegyvereket szállított Ukrajna keleti részébe, ahol ezekkel provokációkat készülnek végrehajtani – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda. Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a portálnak nyilatkozva kijelentette, hogy az ilyen álhírek terjesztésével Oroszország az általa a konfliktusövezetben előkészített újabb provokációkat próbálja fedezni.

Kategorikusan visszautasítjuk azokat az Ukrajnával kapcsolatos inszinuációkat, amelyek az orosz védelmi minisztérium kollégiumának ülésén hangzottak el. Az orosz védelmi miniszter kijelentései az állítólagos vegyszerekről, az amerikai katonai magáncégek kiképzőiről, a Donyec-medence lakott területeinek ágyúzásairól újabb példái a kiterjedt orosz dezinformációnak

 – fogalmazott a szóvivő. Kijev egyben felszólította az orosz vezetést, hogy hagyjon fel az ellenséges retorikával és az ultimátumokkal, térjen vissza a konstruktív párbeszédhez, a konfliktus politikai és diplomáciai módszerekkel történő rendezéséhez. Ehhez az első lépés az lenne, ha Moszkva teljesítené a Minszkben és a normandiai négyek – Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország – találkozóin született megállapodásokban vállalt kötelezettségeit – közölte Nyikolenko.

Az ukrán külügyi szóvivő azt sürgette, hogy Oroszország vessen véget az Ukrajna elleni fegyveres agressziónak és konfrontációs politikájának.

Mindez a biztonság legjobb garanciája lenne az európai kontinensen

– fűzte hozzá.

(via MTI)

Rovatok