Index Vakbarát Hírportál

Biden indulna 2024-ben, pláne ha Trump is

2021. december 23., csütörtök 19:30

Indulni akar a 2024-es amerikai elnökválasztáson Joe Biden. Az amerikai elnök az ABC-nek adott interjújában beszélt erről, hozzáfűzve, akkor fog indulni, ha megfelelő egészségi állapotnak örvend majd, vagyis ugyanolyan állapotban lesz, mint most. – Nagy tisztelője vagyok a sorsnak. A sors sokszor, nagyon sokszor avatkozott bele az életembe. Ha ugyanolyan lesz az egészségem, ha jó lesz az egészségem, valóban indulnék – fogalmazott a demokrata politikus.

A műsorvezető, David Muir kérdésére, hogy ez akkor is így történne, ha 2024-ben a második menet következik a hivatali előd, a republikánus Donald Trump ellen, Joe Biden elvigyorodott, aztán Clint Eastwoodot idéző hangon úgy válaszolt: 

Ön próbál kísértésbe vinni engem. Persze. Miért ne indulnék Donald Trump ellen? Ha ő lenne a jelölt, az csak növelné az esélyét.

Joe Biden 79, Donald Trump 75 éves. Az Egyesült Államok történetében senki nem kapott kettejüknél több szavazatot elnökválasztáson. Joe Biden 81 268 924 vokssal nyert, Donald Trump 74 216 154-et kapott, mögöttük messze lemaradva Barack Obama a harmadik, akit 2008-ban 69 498 516 szavazattal választottak meg amerikai elnöknek. 

Ami az alternatívákat illeti, republikánus részről a Trump-hívőként ismert Ted Cruz texasi szenátor jelezte, hogy bedobná magát a megméretésbe, a demokraták pedig a jelenlegi alelnököt, Kamala Harrist indíthatják, aki azonban a The Wall Street Journalnek adott múlt heti interjújában jelezte, 2024-ről még nem beszélt Joe Bidennel. 

Nem beszélünk és nem is beszéltünk újraválasztásról, mert még az első évünket sem töltöttük ki, és mert a pandémia kellős közepén vagyunk

– hárított diplomatikusan az alelnök. Joe Bident és őt 2021. január 20-án iktatták be a hivatalába a 2020. november 3-i elnökválasztáson aratott győzelmük után.

Ted Cruz 2016-ban már indult egyszer republikánus elnökjelölt-aspiránsi választáson, mindössze egy napja pedig azt mondta, abszolút nekifutna még egyszer. Öt éve második lett a 17 republikánus induló között, a pártban pedig szinte mindig a másodikként végző aspiráns lép elő elnökjelöltté a következő választáson.

Ted Cruz actually thinks that he is going to get elected President of the United States in 2024. This is too good! Interview this morning. pic.twitter.com/EpUELXaLtO

— Ron Filipkowski (@RonFilipkowski) December 22, 2021

Rovatok