Index Vakbarát Hírportál

Tízezrével törli járatait a Lufthansa az omikron-variáns miatt

2021. december 23., csütörtök 21:38

A Lufthansa német légitársaság mintegy 10 százalékkal csökkenti téli repülési tervét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy

33 ezer járatot töröl az omikron-variáns tejedése miatt. 

Ezt a járatmennyiséget ráadásul január közepe és február között, tehát 2-3 hét alatt biztosította volna a Lufthansa, de mivel a foglalások meredeken csökkentek erre az időszakra, főként a Dél-Afrikából elszabadult mutáns által érintett európai országokban, Németországban, Svájcban, Ausztriában és Belgiumban – derül ki a techxplore.com cikkéből.

A légitársaság a járvány előtti kapacitását amúgy is már 60 százalékra csökkentette, ebből vesz vissza további 10-et. 

A cég emellett némi személyzethiánnyal küzd, transzatlanti járatokat is törölni kellett decemberben, mert megbetegedtek a pilóták. 

Más társaságokhoz hasonlóan, iszonyatos érvágást szenvedett el a pandémia miatt, 5,5 milliárd eurót bukott, ezért a német állam segítette ki. 

Az omikron-variáns terjedésének így érthetően nem örülnek a cégvezetésben, a járvány kitörése óta az idei pénzügyi év harmadik negyedében termelt nyereséget, 18 hónap szűkölködés után. A bajban nincs egyedül, a Ryanair is januári járatainak 33 százalékát törölte. 

(Borítókép: Hannelore Foerster / Getty Images)

 

Rovatok