Index Vakbarát Hírportál

Kegyelmet kapott a korrupciós vádakkal elítélt dél-koreai elnök

2021. december 24., péntek 10:56

Kegyelmet kapott a korrupciós vádakkal elítélt és bebörtönzött Pak Gun Hje korábbi dél-koreai elnök – közölte a szöuli igazságügyi tárca pénteken.

A tájékoztatás szerint a 69 éves politikus részben a romló egészségügyi állapota, részben a nemzeti egység megteremtése miatt került fel azok névsorára, akiket az újév alkalmából különleges amnesztiában részesít Mun Dzse In hivatalban lévő elnök. A 3094 nevet tartalmazó listát újévkor fogják közzé tenni.

Pak Gun Hjét az idén három alkalommal is kórházban kellett kezelni idült váll- és hátfájdalmai miatt. A korábbi államfőt 2019-ben meg is műtötték vállpanaszai okán. Hívei már jó ideje követelték a korábbi elnök szabadon engedését. 

A volt elnök ellen milliók vonultak utcára, miután 2016 októberében kiderült: semmilyen hivatalos tisztséggel nem rendelkező barátnője, Csoj Szun Szil személyi és politikai döntésekbe is beleszólhatott.

Emellett a kormány által dél-koreai nagyvállalatokból kisajtolt hatalmas összegek olyan alapítványokhoz kerültek, amelyeket Csoj Szun Szil irányított.

A korábbi államfőt 2017-ben a parlament és az alkotmánybíróság elmozdította a hatalomból, majd több perben kenőpénz elfogadásáért, hatalommal való visszaélésért, kényszerítésért, hűtlen kezelésért összesen 22 év börtön- és súlyos pénzbüntetésre ítélték. Pak Gun Hje politikai bosszú áldozataként állította be magát, következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat és minden tárgyalását bojkottálta.

A Yonhap dél-korai hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy Pak Gun Hje kegyelme jelentős hatással lehet a jövő márciusi elnökválasztásra. is. A legfrissebb közvélemény-kutatások eredményei szerint Jun Szok Jol volt dél-koreai főügyész, a Néphatalom Pártjának jelöltje és Li Dzse Mjung, a kormányzó liberális Demokrata Párt jelöltje fej-fej mellett küzd majd az államfőválasztáson.

Jun Szok Jol új arcnak számít a Néphatalom Pártjában, ráadásul neki alig van politikai tapasztalata. Eddigi karrierjének nagy részében ügyészként tevékenykedett, az ország főügyészeként az ő nevéhez fűződik például a Pak Gun Hje államfő körüli korrupciós botrány feltárása is.

(via MTI)

(Borítókép: Park Gun-Hje a bíróságon 2017. augusztus 25-én. Fotó: Kim Hong-Ji / Reuters)

Rovatok