Index Vakbarát Hírportál

Hajókatasztrófa után helikopterszerencsétlenség: 12 órán át úszott a miniszter a partig

2021. december 25., szombat 08:13

Egy hánykolódó hajóroncs megtekintésére indult a madagaszkári rendőrminiszter, amikor az őt szállító helikopter is bajba került, és lezuhant. A kormánytag és egy kísérője egymástól függetlenül partra úszott, a legénység két tagját még keresik.

„Nem jött el az én időm meghalni” – utalt a Bond-filmre a kimerült Serge Gelle rendőrminiszter, aki egy hordágyon lábadozott, miután embert próbáló teljesítménnyel partra úszott.

*Le GDI Serge GELLE, un des passagers de l'hélicoptère accidenté hier a été retrouvé sain et sauf ce matin du côté de Mahambo.
* Les sapeurs sauveteurs de la #4°UPC ont également retrouvé le carcasse de l'hélicoptère au fond de la mer. pic.twitter.com/sP2abwTMwB

— Ministère de la Défense Nationale Madagascar (@MDN_Madagascar) December 21, 2021

Kimentése után azt mondta: 12 órán át úszott a tengerben, amíg biztonságba ért.

Az 57 éves miniszter arról számolt be, hogy az őt szállító helikopter előző este került viharba, és az egyik heves széllökés után lezuhant.

Este fél nyolctól másnap reggel fél nyolcig vergődött a vízen, amíg Madagaszkár északkeleti részén, Mahambo térségében partot ért.

A kíséretében lévő biztonsági tiszt is – a minisztertől függetlenül – túlélte a balesetet, a személyzet két tagjának azonban nyoma veszett.

„Acélból vannak az idegei”

A négytagú csapat egy hajóroncs helyszínének ellenőrzésére repült északkeletre.

Egy utasok szállítására teljesen alkalmatlan teherhajó engedély nélkül mégis embereket szállított. Nem is keveset.

A hajó túlterhelt volt, a hullámokban víz árasztotta el a motorteret, így a vízi alkalmatosság rövid idő alatt elsüllyedt.

Két nap alatt az áldozatok száma 85-re emelkedett, miután az eltelt órákban további 21 holttestet emeltek ki a hajó gyomrából – jelentette a BBC hírügynökségi forrásokra hivatkozva.

Eddig félszáz embert sikerült kimenteni, félő azonban, hogy az áldozatok száma nem végleges. Még mindig vannak eltűntek.

A madagaszkári elnök, Andry Rajoelina a Twitteren gyászolta az elhunytakat.

„Mély szomorúsággal értesültem az Antsiraka partjainál elsüllyedt hajóról áldozatairól” – írta az államfő, aki nemzeti gyászt rendelt el a katasztrófa miatt.

C'est avec une profonde tristesse que j'ai appris le naufrage d'un navire au large d'Antsiraka et son terrible bilan. Mes pensées vont aux victimes et à leurs proches endeuillés.

Je prie solennellement pour le repos de leurs âmes. pic.twitter.com/nZzJsaYMtL

— Andry Rajoelina (@SE_Rajoelina) December 21, 2021

Az államfő egyben tisztelgett Gelle miniszter és a másik tiszt teljesítménye előtt, akik emberfeletti teljesítménnyel megmenekültek.

Ebben nem ki szerepet játszott, hogy a miniszter a lezuhant helikopter egyik ülését használta „úszógumiként”.

A helyi rendőrfőnök, Zafisambatra Ravoavy azonban azt is elmondta, hogy Serge Gelle miniszter mindig is állóképességéről és kitartásáról volt híres.

Madagascar minister Serge Gelle swims 12 hours to shore after chopper crashhttps://t.co/5zB5htsLrw pic.twitter.com/bZ7kL7dbFW

— Nation Africa (@NationAfrica) December 21, 2021

„Acélból vannak az idegei” – mondta róla Ravoavy.

Serge Gelle egyébként három évtizeden át szolgált a rendőrségnél, mielőtt Rajoelina elnök az augusztusi kormányátalakítás során miniszterré nevezte ki.

(Borítókép:  Serge Gelle rendőrminisztert sürgősségi ágyon szállítják 2021. december 21-én.  Fotó:  Gaelle BORGIA / AFPTV / AFP)

Rovatok