Index Vakbarát Hírportál

Jarosław Kaczyński: Az uniós szerződések már nem érvényesek

2021. december 25., szombat 13:47

Az Európai Unió szerződései érvényüket vesztették – jelentette ki Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke az interjúban, amelyet  Gazeta Polska című lapnak adott. 

Kijelentését a politikus azzal magyarázta, hogy

az EU-s szerződések helyett valójában már az Európai Unió Bíróságának (EUB) az ítéletei irányítják a 27 tagországból álló szervezet életét.

Beszélt arról is,  egyszerűen illegálisnak tartja, hogy az Európai Bizottság visszatartja azt a pénzbeli támogatást, amelyet Lengyelország a koronavírus-járvány utáni gazdasági talpraállásra szánt alapból, az úgynevezett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RRF) járna. 

Lengyelország és az Európai Bizottság viszonya rendkívül feszült azóta, hogy 2021. október 7-én a lengyel alkotmánybíróság kimondta, hogy az uniós jog, az Európai Unió Bíróságának a döntései nem élveznek elsőbbséget a lengyel joggal szemben. Az ezt a kérdést feszegető indítványt Mateusz Morawiecki miniszterelnök nyújtotta be még márciusban, a taláros testület ötször futott neki  tárgyalásának, mire sikerült úgy döntenie, hogy

az EU-tagságból nem következik az, hogy Lengyelország lemondott a jogi szuverenitásáról.

A vita eredetileg a lengyel igazságszolgáltatás működése miatt tört ki a két fél között, az Európai Bíróság legalábbis nem tartja függetlennek a kelet-európai ország bíróságait azután, hogy felállították a fegyelmi kamarát. Ez a testület hivatalosan a bírói jogsértéseket vizsgálja, csakhogy EU-s aggályok szerint egyszerűen befolyásolási kísérletről van szó, a bírói fegyelmi kamara tagjait ugyanis az a varsói parlament választott meg, amelyben a PiS-é és a mellette álló erőké a többség. Az EUB  júliusban hozott egy ítéletet, hogy a bírói fegyelmi kamarátfüggesszék fel, mert a működése nem összeegyeztethető az uniós joggal, Jarosław Kaczyński pedig augusztusban jelezte, hogy a fegyelmi kamarát jelenlegi formájában megszüntetik, de ez végül nem következett be, 2021. október 27-én Lengyelországra az EUB napi egymillió eurós bírságot szabott ki.

Ami az RRF-et illeti, az Európai Bizottság Magyarországtól is visszatartja a pénzt, Orbán Viktor miniszterelnök gyanúja szerint a „gyermekvédelmi törvény” (magyar kormányzati politikusok nevezik így a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozást) miatt. Az EUB egyébként a közeljövőben hoz döntést arról a lengyel és magyar keresetről, mely vitatja, hogy az EU-s támogatások kifizetését jogállamisági feltételek teljesüléséhez kössék. 

(Borítókép: Jarosław Kaczyński. Fotó: Omar Marques / Getty Images)

Rovatok