Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Desmond Tutu, a dél-afrikai apartheid egykori kérlelhetetlen ellenfele

2021. december 26., vasárnap 08:39

A Nobel Békedíjas aktivista 90 éves volt.

Az emberi jogi harcos halálhírét maga a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke erősítette meg egy közleményben. Mint írta, újabb gyász érte nemzetünket, amikor eltávozott közülünk annak a generációnak egyik kiemelkedő tagja, akinek oly sokat köszönhetett a szabad Dél-Afrika.

Desmond Tutu pályáját tanárként kezdte, de az 1950-es években, a dél-afrikai kormány által hozott, faji megkülönböztetést alkalmazó oktatási törvények hatására lemondott, majd úgy döntött, hogy papi pályára lép. Az anglikán egyház tagjaként 1961-ben szentelték lelkésszé.

Londonban hallgatott anglikán teológiát, majd miután visszatért Dél-Afrikába végigjárta egyházának ranglétráját és lett végül 1986-ban Fokváros érseke. Majd azt követően tíz éven át volt a Afrikai Egyházak Konferenciájának elnöke. Mindezzel együtt aktív politikai szereplővé vált, a rasszizmus, az apartheid, a megkülönböztetés elleni kérlelhetetlen küzdelmét 1984-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.

Ezt követően pedig már a dél-afrikai vezetés sem hagyhatta figyelmen kívül tevékenységét, idővel a fehér vezetés is elfogadta tárgyalópartnerként. Célját, ahogy az apartheid vér nélkül érjen véget hazájában, végül is sikerült elérnie. 

(Borítókép: Desmond Tutu 2013. december 6-án. Fotó: Sumaya Hisham / File Photo / Reuters)

Rovatok