Index Vakbarát Hírportál

Sorra mondják le a nagyvárosok a szilveszteri bulikat

2021. december 26., vasárnap 13:24

Egy darabig úgy tűnt, hogy az ünnepekre alábbhagy a delta-variáns okozta zűrzavar, az omikron-variáns gyors terjedése azonban egyre több városban hiúsítja meg az újévi ünnepségeket.

A világ megannyi nagyvárosa, elsősorban a hagyományos ünnepségeket szervező városok továbbra is azt tervezik, hogy megtartják az újévi rendezvényeket, de kizárólag fokozott biztonsági óvintézkedések mellett. A New York-i Times Square-en rendezendő szilveszteri ünnepség kevésbé lesz grandiózus, mint azt szerették volna a szervezők. Bill de Blasio polgármester elmondta, hogy sokkal kevesebb bulizó kedvű érdeklődőt várnak, és mindenkinek maszkot kell viselnie az ünnepségen. A CNN cikkéből kiderült, hogy az amerikai metropolisz mellett néhány európai és ázsiai nagyváros is bejelentette, hogy az omikron terjedése miatt törli az újévi eseményeket. 

Athén

Thanosz Plevrisz egészségügyi miniszter egy december 23-i sajtótájékoztatón közölte, hogy az önkormányzatok által tervezett, összes nyilvános karácsonyi és újévi ünnepség elmarad, sőt idén még tűzijáték sem lesz az Akropolisz felett. A Görögországba érkező utazóknak azt javasolják, hogy a belépéshez szükséges negatív teszten felül az érkezést követő második és negyedik napon is teszteltessék magukat. Az országban december 24-től ismét kötelezővé válik a kül- és beltéri maszkviselés, a szupermarketekben és a tömegközlekedési eszközökön pedig két maszkot kell felvenni. Az intézkedések január 3-ig lesznek érvényben, Plevrisz szerint azonban további korlátozásokat vezethetnek be a sportlétesítményekben és a szórakozóhelyeken.

Berlin 

Németországban december 28-án szigorú korlátozások lépnek hatályba a fertőzés terjedésének megfékezésére. A korlátozás tiltja a szilveszteri összejöveteleket, ezt Olaf Scholz német kancellár jelentette be december 21-én. Berlinben, valamint más nagyvárosokban, például Münchenben és Frankfurtban sem lesznek tűzijátékos utcai mulatságok. December 28-tól legfeljebb tíz fő gyülekezhet/találkozhat, függetlenül attól, hogy a csoport tagjai oltottak vagy gyógyultak-e. A 13 évesnél fiatalabb gyermekek mentesülnek az új korlátozások alól.

Edinburgh 

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök december 21-én jelentette be, hogy az országban elmaradnak a nyilvános szilveszteri ünnepségek. A kormányfő szerint a korlátozások az omikron-variáns terjedésének lelassítására és megfékezésére szolgálnak. 

London

A brit főváros polgármestere, Sadiq Khan a Twitteren jelentette be, hogy a megnövekedett esetszám miatt nehéz döntést kellett meghozniuk, azaz lemondták a Trafalgar Square-re tervezett újévi rendezvényt, mondván, a város lakosainak biztonsága elsőbbséget élvez. A tweethez csatolt közlemény szerint az ünnepségre 6500 embert vártak. Az elmaradt program helyett a BBC One éjfélkor ünnepi műsorral készül. 

Újdelhi 

A kormány a további intézkedések bejelentéséig minden társadalmi, kulturális, politikai és ünnepi összejövetelt betiltott az esetszámok növekedése miatt – fogalmazott a CNN újdelhi irodája. A kormányrendelet szerint minden tisztviselőnek biztosítania kell, hogy a régiójában ne legyenek karácsonyi vagy újévi ünnepségek, rendezvények vagy összejövetelek. A korlátozás ideje alatt a bárok és éttermek csak 50 százalékos kapacitással működhetnek.

Párizs

A szerelem városában is elmarad a Champs-Elysées fölé tervezett hagyományos újévi tűzijáték. Jean Castex francia miniszterelnök december 17-én bejelentette, hogy a tűzijáték elmarad, és tilos lesz a nyilvános bulik szervezése is. Castex azt javasolta, hogy még a beoltott emberek is teszteltessék magukat, mielőtt kisebb csapatokban összegyűlnének év végén. 

Róma

Az olasz főváros is azok közé a városok közé tartozik, amelyek vezetése a járvány miatt úgy döntött, hogy lemondja az ünnepségeket. Campaniában december 23. és január 1. között tilos az evészet-ivászat (természetesen csak a köztereken), de még Velence is lemondta a szabadtéri koncerteket és a szilveszteri tűzijátékot.

Az omikron ellenére nem mindegyik nagyváros törölte el a bulikat: Bangkokban a regisztrált, oltott és 72 óránál nem régebbi negatív teszttel rendelkezők szabadon ünnepelhetnek. Rio de Janeiróban és Fokvárosban is szabad a mulatozás, a dél-afrikai létesítmények azonban korábban zárnak. Dubaj, Las Vegas és Tajpej is tűzijátékkal várja az új évet, míg Sydney-ben csak jeggyel lehet bulizni. Az ausztrál nagyvárosban az oltás nem kötelező a bulizáshoz, de javallott. 

Már csak az a kérdés, hogy helyiek vagy turisták lepik el a nagyvárosokat, hiszen karácsonykor közel hatezer járatot, elsősorban kínai és amerikai gépeket töröltek a légitársaságok – mindennek oka az omikron...

(Borítókép: Szilveszteri ünnepi tűzijáték Athénban 2021. január 1-én. Fotó: Ayhan Mehmet / Anadolu Agency / Getty Images)

 

Rovatok