Index Vakbarát Hírportál

Semmi szükség rá, feloszlatták a tálibok a választási bizottságot és a béke minisztériumát

2021. december 26., vasárnap 10:25

Ez is csak azt mutatja, hogy nem hisznek a demokráciában – nyilatkozta érthető aggodalommal a hangjában Halim Fidai Paktia, Hoszt, Logar és Wardak tartomány volt kormányzója arról, hogy az Afganisztánt 20 év után újra hatalmukba kerítő tálibok feloszlatták a közép-ázsiai ország független választási bizottságát (IEC). Döntésüket a szélsőséges iszlamisták azzal indokolták, hogy a testületre semmi szükség nincs, és ha úgy látják, hogy mégis, majd alapítanak egy újat.

Az IEC – írja az al-Dzsazíra – 2006 óta működött, feladata az volt, hogy felügyelje és hitelesítse a politikai megmérettetések eredményeit, a többi között az elnökválasztásét is. Tizenöt év alatt több tisztségviselőjét támadták és ölték meg különféle merényletekben.   

Bilal Karimi tálib kormányszóvivőnek az IEC feloszlatásáról szóló bejelentéséből kiderült az is, hogy a szélsőséges iszlamisták a héten bezártak állami intézményeket,

a békeminisztériumot és a parlamenti ügyekért felelős tárcát.

A nők jogainak érvényesüléséért létrehozott minisztériumot már korábban becsukták, helyére az előző, 1996-tól 2001-ig hatalmon lévő tálib rezsim rettegett erkölcsrendészeti hivatala, az erényügyi minisztérium került. 

A tálibok a nyugati erők kivonulásával párhuzamosan indítottak offenzívát, és szerezték meg az irányítást Afganisztánban. A fővárost, Kabult augusztust 15-én sikerült elfoglalniuk, ez fejvesztett evakuálásra ösztönözte az Egyesült Államokat és az európai országokat, és menekülésre késztetett rengeteg afgánt, aki együttműködött a nyugati hatalmak képviselőivel.

(Borítókép: Tálib katonák 2021. december 12-én. Fotó: Wakil Kohsar / AFP)

Rovatok