Index Vakbarát Hírportál

Moszkva a jövő hónapban először Washingtonnal tárgyal a biztonsági garanciákról

2021. december 27., hétfő 15:07

Orosz diplomaták és katonai szakértők a január közepén kezdenek tárgyalni az Egyesült Államokkal arról, hogy Moszkva milyen biztonsági garanciákat vár Washingtontól - jelentette be az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov egyéb külpolitikai témák között beszélt erről  egy interjúban, amelyet élőben közvetítettek a moszkvai külügyminisztérium honlapján.  A tárcavezető hozzátette: az egyeztetések az orosz újévi szünet után kezdődnek és Oroszországban 2022-ben az első hivatalos munkanap január 10-e.

Egy nappal korábban a NATO közölte:

Jens Stoltenberg főtitkár azt javasolta, hogy hívják össze a NATO-Oroszország Tanács ülését január 12-re, amikor Brüsszelben a szövetség Katonai Tanácsának ülését tartják a vezérkari főnökök szintjén.

Az orosz külügy december 17-én hozta nyilvánosságra a kölcsönös biztonsági garanciákról szóló, Washingtonnal kötendő szerződés, valamint az Oroszország és a NATO közötti biztonsági egyezmény tervezeteit. Ezeket december 15-én adták át Karen Donfried európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettesnek Moszkvában.

Washington és Kijev szerint Oroszország invázióra készülhet Ukrajna ellen, amiről szerintük a nagyarányú orosz csapatösszevonások tanúskodnak az ukrán határ mentén. Oroszország cáfolja ezt, és azt állítja, hogy Ukrajna és a NATO növekvő együttműködése élezte ki a feszültséget.
Moszkva a jelenlegi helyzetet az 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonlította, amikor a világ az atomháború szélére sodródott.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön tartott évzáró sajtókonferenciáján azt mondta, hogy Oroszország el akarja kerülni a konfliktust, de azonnali választ vár az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől a biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseire. Moszkva szakértői szintű tárgyalásokra készül amerikai tisztségviselőkkel januárban Genfben.

A Kreml követelései között vannak olyanok - például az orosz vétó Ukrajna jövendő NATO-tagságára -, amelyeket a Nyugat elfogadhatatlannak tart. Moszkva követeli továbbá, hogy az Egyesült Államok távolítsa el atomfegyvereit Európából, és a NATO vonja ki többnemzetiségű zászlóaljait Lengyelországból és a három balti volt szovjet köztársaságból, Észtországból, Lettországból és Litvániából.

(Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2021. december 7-én. Fotó: Orosz Külügyminisztérium / TASS / Getty Images)

Rovatok