Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk műholdjai majdnem letarolták a kínai űrállomást

2021. december 27., hétfő 19:55

Kapott hideget és meleget a kínai internetezőktől a SpaceX űrvállalat tulajdonosa, Elon Musk, amiért vészmanőverrel sikerült csak megmenteni a kínai űrállomást.

Kínaiak ezrei támadtak neki az interneten Elon Musknak, a Tesla alapítójának, a világűr meghódítására irányuló tervei miatt, miután Kína bejelentette, hogy űrállomása elkerülő manőverre kényszerült, hogy ne ütközzön össze a Musk Starlink programjában pályára állított műholdakkal – írta meg a Reuters

A SpaceX egyik leányvállalata, a Starlink Internet Services, amelynek műholdjai kétszer kerültek „veszélyes közelségbe” a kínai űrállomáshoz július 1-én és október 21-én. Legalábbis ez derül ki egy, az Egyesült Államok űrügynökségéhez eljuttatott hivatalos kínai dokumentum szerint.  

Az eseteket független források nem erősítették meg, a SpaceX sem válaszolt a sajtó megkereséseire. 

Jelenleg 30 ezer körül van a föld körüli pályán keringő műholdak száma, ebből mintegy 1900 van a SpaceX tulajdonában, és még továbbiakat terveznek felbocsátani, hogy a műholdról sugárzó Starlink szélessávú internetes rendszer hálózatát biztosítsák.

Kína áprilisban kezdte meg űrállomásának építését, amely csak 2022-re készül el.

A kiírás szerint az építményt kilométeres léptékben kell elképzelni, vagyis legalább tízszer akkora lenne, mint a jelenleg működő Nemzetközi Űrállomás, amely 109x75 méteres. A kínai szuperűrállomáshoz új technikai megoldásokra van szükség, mert nem csak méretben és összetettségben múlná felül az Nemzetközi Űrállomást, de hasonló módon az űrben épülne meg, az elemeinek bírnia kell egy ekkora struktúra forgásából, csavarodásából, és vibrációjából származó terhelést, és a stabilizálására is megoldást is kell találni.

Mint azt megírtuk, két évvel ezelőtt az Európai Űrügynökség (ESA) már bejelentette hogy be kellett indítania az Aeolus műholdjának manőverező hajtóműveit, mert fennállt a veszélye, hogy az összeütközik a SpaceX Starlink műholdrendszerének egyik első szatellitjével. A karambolt végül elkerülték. A SpaceX 12 ezer mikroműhold felbocsátásával akar internet-hozzáférést biztosítani a Föld civilizációtól távol eső tájai számára.

(Borítókép: Elon Musk 2020. március 9-én Washington DC-ben. Fotó: Win McNamee / Getty Images)

Rovatok