Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt a hó alatt fél Amerika és Japán

2021. december 27., hétfő 19:09

Hólavinákra figyelmeztetnek Kaliforniában, Texasban már négymillió embernél nincs áram, Japánban pedig akár további kilencven centiméternyi hó is hullhat.

A rendkívüli havazások és szokatlanul hideg idő miatt gyakorlatilag megbénult az Egyesült Államok nyugati és északi része, a közlekedés különösen veszélyessé vált – írta a CNN.

A nyugati területeken a közlekedés továbbra is veszélyes, különösen a hágók útjain, ahol gyakoriak a hosszú ideig tartó útlezárások. Sierra Nevadában, Washington államban, a Sziklás-hegység északi részén és a Utah államban található, az ottani hegyről elnevezett Wasach megyében lavinaveszélyre figyelmeztetnek

– közölte az Egyesül Államok Meteorológiai Hivatala. 

A következő napokban metsző hidegre lehet számítani a legészakibb területeken, Montanától Michiganig. 

A szelesebb helyeken akár mínusz 50 fokot is mutathatnak a hőmérők. A fedetlen bőrfelületeken már öt perc alatt komoly fagyási sérülések jelentkezhetnek

– figyelmeztetett a Montanai Meteorológiai Hivatal. 

A koronavírus omikron variánsának a megjelenése miatt körülbelül 7900 járatot töröltek világszerte a légitársaságok a karácsonyi ünnepek idején, a kimaradt járatok mellett több tízezer járatkésést is jelentettek világszerte.

Az ítéletidő miatt hétfőn az Egyesült Államokban több mint ezer járatot töröltek, azt követően, hogy a hétvégén a járvány miatt már 2800 polgári gép nem szállt fel az országban.

Kaliforniában is lavinaveszélyre figyelmeztetnek

A hó befedi az utakat, és a havazás miatt a látótávolság is csökken. Lavinaveszélyre figyelmeztetnek Nevada, Utah, Idaho, Montana, Colorado és Kalifornia egyes részein, ugyanis az erős hóesés és szélfúvás miatt nagy területeken fellazulhat a hótakaró.

A lavinák a szokásosnál messzebbre is eljuthatnak, olyan alacsonyabban fekvő területekre is, amelyeket általában biztonságosnak tartunk

– közölte a Kelet-sierrai Lavinaelőrejelző Központ.

Las Vegast és Los Angelest elönti a víz

A heveny esőzések továbbra is folytatódnak, az alacsonyabban fekvő területeken árvizeket okozva. Las Vegasban szerda óta öt centiméternyi eső esett, ami a szokásos decemberi átlag négyszerese.

Los Angeles külvárosai 2,5 centiméter csapadékot kaptak, de a Dél-kaliforniai Egyetem mellett lévő meteorológiai állomáson csupán szombat éjszaka 25 centimétert mértek két perc leforgása alatt.

Veszélyesek az utak, számos baleset történt

A rendkívüli időjárási körülmények miatt Nevadában tömeges karambol történt, húsz autó rohant egymásba, és számos egyéb baleset is volt, miután az ünnepi hétvégén hóvihar csapott le az államra – írja a New York Times.

Legalább hat ember megsérült, amikor egy kocsi egy rendőrautó hátuljába futott bele. Az állam Washoe megyéjében ugyanis egy közúton több tucat autó parkolt, lezárva azt, mivel a vihar okozta rossz látási viszonyok miatt nem mertek továbbmenni. Ekkor történt a baleset.

Kate Brown, Oregon kormányzója január 3-ig szükségállapotot hirdetett ki. 

Államunkban idén számos időjárási katasztrófa volt, és most egy újabbal kell szembenéznünk. Mindenkit arra biztatok, hogy maradjon a családja körében, és készüljön fel minden eshetőségre

– mondta a kormányzó.

Washington állam védelmi minisztériuma arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy készüljenek fel a viharokra, ne tartózkodjanak sokáig külterületen, ne üljenek autóba és öltözzenek melegen. 

Texasban összeomlott az áramszolgáltatás

Texasban összeomlott az elektromos hálózat, mintegy négymillió ember maradt áram és fűtés nélkül, miközben rendkívüli hideg sújtja az államot, írta meg a Washington Post

A helyi republikánusok szerint a problémát műszaki okok, illetve a szélturbinák befagyása okozta, a valós ok azonban az energiaszektor anyagi problémáiban keresendő. A deregulációra és a szabad piacra hivatkozva ugyanis a Texasban kiépített hálózatok az alacsony költségeket preferálják a működésbiztonsággal szemben.

A hideg idő miatt a gázellátással is gondok vannak, a vezetékek befagytak, az olajkutak termelése lelassult, az ezeket működtető dízelmotorok ugyanis nem indultak be. Az erőművek is egymás után állnak le, köztük az állam két atomerőművéből az egyik, mert a szabadban lévő alkatrészek elfagytak.

Japánban is leállt a közlekedés a havazás miatt

Rekordméretű havazás okozott közlekedési káoszt Japán középső részén, és a meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy az ítéletidő folytatódni fog. Több ezer háztartás maradt áram nélkül, írta meg a Deutsche Welle.

Az érintett tartomány kormányszóvivője szerint a hatóságok egyelőre nem tudnak sérültekről vagy áldozatokról. 

A szigetország meteorológiai szolgálata szerint a havazás és a jégesők keddig kitartanak, néhány tartományban akár kilencven centiméternyi hóra is lehet számítani

Vasárnap egyébként legalább 150 japán belföldi repülőjáratot töröltek. 

(Borítókép: Havat takarítanak a Seattle Seahawks–Chicago Bears-mérkőzés előtt 2021. december 26-án Seattle-ben, Washingtonban. Fotó: Steph Chambers / Getty Images)

Rovatok