Index Vakbarát Hírportál

Jelentős amerikai támogatást kap az ukrán határvédelem

2021. december 28., kedd 19:40

Az ukrán határőrszolgálat honlapjáról derült ki, hogy az ország 24,5 millió dollár támogatást kap az Egyesült Államoktól határai védelmének megerősítésére.

A tájékoztatás szerint az ukrán határőrszolgálat húszmillió dolláros közös projekt megvalósításáról kötött megállapodást az amerikai nagykövetség rendészeti részlegével. Ukrajna az amerikai támogatásból korszerű térfigyelő kamerákat, drónokat, azaz pilóta nélküli repülőgépeket, a határőröknek védőfelszereléseket, közlekedési és kommunikációs eszközöket tervez vásárolni, elsősorban az oroszországi és a belorusz határainál szolgálatot teljesítő egységeknek. A projekt januárban kezdődik, és a jövő évben valósul meg.

Emellett az amerikai külügyminisztériummal történő együttműködés keretében a közelmúltban egy másik projektet is regisztráltak. Ez alapján az Egyesült Államok négy és fél millió dollárral segíti Ukrajnát a határ menti infrastruktúrája fejlesztésében.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett, hogy az utóbbi időben a Nyugat és Oroszország viszonya feszültté vált. Vlagyimir Putyin orosz elnök jogilag rögzített garanciákat követel, amelyek kizárják a NATO további bővítését keleti irányba, valamint fegyverek telepítését Ukrajnába, mert ez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és az észak-atlanti szövetség több tagállamának vezetői visszautasították Moszkva követeléseit. Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök viszont ebben a kérdésben teljes mértékben Putyin mellé állt.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy múlt heti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország jelenleg 122 ezer katonát állomásoztat Ukrajna határainak közvetlen közelében.

Rovatok