Index Vakbarát Hírportál

Jég borította ülésekkel futottak be az autók a teherszállítón

2021. december 30., csütörtök 14:37

Kívül-belül 12 centiméteres jégpáncél borította kocsikkal érkezett meg egy autószállítmány Japánból Oroszországba – írja a MirrorDe a reménybeli tulajdonosok nemcsak ezért járnak rosszul, hanem azért is, mert2022 január 1-jén nőnek az importvámok, ami az autók árára is rányomja a bélyegét. 

A Sun Rio Ro-Ro nevű szállítóhajónak azon a Japán-tengeren kellett átkelnie a rakománnyal, ahol most repkednek a mínuszok, –19 fok is volt, a fedélzetre felcsapó sós víz pedig villámgyorsan jéggé fagyott, gyakorlatilag használhatatlanná téve az autókat. Többségük elektromos Nissan Leaf, de néhány Toyota és Honda is akad köztük, a jég miatt azt sem látni, milyen márkájúakról van szó.

A cargo of used Japanese cars got caked in a 12-centimetre-thick shell of salt and ice after the cargo ship delivering them to Vladivostok was caught in a spell of unusually cold weather in the Sea of Japan pic.twitter.com/779hliM4js

— The Siberian Times (@siberian_times) December 28, 2021

Az autók egyszerűen a hajóhoz fagytak, a jég összenyomta őket, az ablakok szinte mindegyiken megrepedtek. Olvadás után mindenhova beszivárog és mindent tönkretesz a víz, ami egy elektromos autónak halálos ítéletet jelent. 

A Mirror idéz egy hajóskapitány, a 72 éves Piotr Oszicsanszkij nyilatkozatából, aki azt mondta, a december mindig kemény a Japán-tengeren, a szelek pedig most a a szokásosnál is erősebben fújnak.

(Borítókép: Japánból Oroszországba érkezett szállítmány 2021. december 28-án. Fotó: Yuri Smityuk TASS / Getty Images)

Rovatok