Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor 2022 februárjában találkozik Vlagyimir Putyinnal

2021. december 30., csütörtök 18:00

2022. február elején találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – derült ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki bejelentéséből. A kollégája, Szergej Lavrov által kitüntetett tárcavezető Facebook-posztban írt erről, hozzáfűzve, az előkészítés már zajlik.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin legutóbb 2019. október 30-án ült le egy kétoldalú megbeszélésre. 2020 júniusában felröppent egy hír arról, hogy találkoznak, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelezte, nem tud erről. 

Az egy hónap múlva tartandó találkozóra minden valószínűség szerint rányomja majd a bélyegét az ukrán helyzet és a rekordokat döntő energiaárak kérdése, ami pedig a magyar–orosz viszonyt illeti, Paks II. ügye, amelyről Orbán Viktor december 17-én egyeztetett Alekszej Lihacsovval. A deklarált cél az, hogy a két új atomerőművi blokk 2029-ben és 2030-ban megkezdhesse kereskedelmi üzemét.

A paksi atomerőmű bővítéséről, két új atomerőművi blokk megépítéséről Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor 2014 januárjában írta alá a megállapodást a magyar kormányfő oroszországi látogatásán. Ennek értelmében a két új blokkot a Roszatom építheti fel, Magyarország pedig évtizedekre Oroszország adósává válik.

Akkori számítások szerint a projekt 12 milliárd euróba kerül, Oroszország tízmilliárd eurós, négy-öt százalékos kamatú devizahitelt ad hozzá, a fennmaradó kétmilliárdot Magyarországnak kell előteremtenie. A hvg360 titkosszolgálati dokumentumokra hivatkozó, október végi cikke szerint az oroszok lelepleztek néhány visszaélést, és már azzal is számolnak, hogy az egészből semmi nem lesz.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök [j] fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Rovatok