Index Vakbarát Hírportál

Egymást fenyegette telefonon Biden és Putyin

2021. december 31., péntek 08:46 | aznap frissítve

Többek között az Ukrajna körül kialakult helyzetről, az esetleges orosz támadás veszélye miatt kialakult válság diplomáciai megoldásáról tárgyalt csütörtök este Joe Biden és Vlagyimir Putyin. Az amerikai elnök figyelmeztette orosz kollégáját, hogy az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedésekkel sújthatja Oroszországot, ha Moszkva további katonai lépéseket tesz Ukrajnával szemben. Putyin szerint viszont egy ilyen amerikai intézkedés nyomán teljesen megszakadhatnak a kapcsolatok a két ország között. A tárgyalás után az ukrán külügyminiszter közösségi oldalán mondta el véleményét.

A beszélgetés idején Joe Biden a Delaware állambeli Wilmingtonban, szűkebb pátriájában tartózkodott, ahová az év végi ünnepekre utazott. Az ötvenperces telefonbeszélgetést Vlagyimir Putyin kezdeményezte. Decemberben ez volt a második telefonos egyeztetés a két vezető között, a magas rangú amerikai és orosz vezetők január 10-re tervezett genfi találkozója előtt. A svájci megbeszélést követően Oroszország és a NATO közötti találkozót tartanak várhatóan január 12-én Brüsszelben, majd az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi tárgyalási fordulója következik január 13-án.

Az előzetes információk szerint a két államfő eszmecserét folytatott a 2015-ös iráni atomalku újraélesztéséről folyó bécsi tárgyalásokról is.

Biden és Putyin is fenyeget

A telefonbeszélgetést követően Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója moszkvai újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az újabb amerikai szankciók bevezetése „kolosszális hiba lenne, amely súlyos következményekkel járna”. Hozzátette, hogy az orosz elnök megerősítette Joe Bidennek, Oroszország csak azt tenné, amit az Egyesült Államok is tenne, ha támadó fegyverzetet telepítenének az amerikai határ közelébe.

Jen Psaki fehér házi szóvivő visszafogottabb hangon nyilatkozott, kiemelve, hogy mindkét vezető egyetértett abban, hogy több olyan terület is van, ahol érdemi előrelépésre van lehetőség mindkét fél számára, de valóban vannak olyan különbségek, amelyeket szinte lehetetlen lesz feloldani.

Ukrajna akkor is megvédi magát, ha a Nyugat megbékél

A két fél beszélgetését követően Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közösségi oldalán adott hangot véleményének. Twitter-bejegyzésében kiemelte, hogy Ukrajna már nyolc éve védi határait az orosz agresszióval szemben, annak ellenére, hogy nem tagja a NATO-nak.

Ukrajna csaknem nyolc éve védekezik a folyamatos orosz agresszió ellen. Annak ellenére, hogy nem tagja a NATO-nak. Képesek vagyunk megvédeni magunkat. Ha a Nyugat meginog és a megbékélést választja, akkor is megvédjük magunkat, létjogosultságunkat és saját jövőnket

– írta bejegyzésében a politikus.

Feszült a helyzet az ukrán–orosz határon

A Reuters korábban arról értesült, hogy orosz zsoldosok gyülekeznek Kelet-Ukrajnában, az orosz szakadárok által irányított területeken. A hírügynökség forrásai az erősítések érkezését azzal indokolták, hogy a szeparatisták az Ukrajna elleni védelmet akarják növelni. Ezzel szemben az amerikai hírszerzés egy hete úgy értesült, hogy az oroszok azok, akik offenzívát terveznének a jövő év elején. Két nappal később már arról érkeztek hírek Ukrajnából, hogy a nőkre is kiterjesztik a hadkötelezettséget.

(Borítókép: Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel 2021. december 30-án. Fotó: White House / AFP) 

Rovatok