Index Vakbarát Hírportál

Futótüzek pusztítanak Coloradóban

2021. december 31., péntek 12:06

Emberek tízezreit evakuálták, és több száz otthon megsemmisült a futótüzek terjedése miatt az egyesült államokbeli Colorado államban – írja a BBC. A gyorsan terjedő tüzek a Denvertől északra fekvő Boulder megyében égnek, a szakértők szerint halálesetek és sérülések is valószínűsíthetők a lángok tovább terjedése miatt.

Louisville és Superior városokban mintegy 30 000 embert kértek az otthonuk elhagyására. Eközben Jared Polis kormányzó szükségállapotot hirdetett. 

Ez a tűz nem erőforrások kérdése, hanem a természet ereje – állapította meg Jared Polis egy sajtótájékoztatón.

Reméljük, hogy elcsitul a szél, és megváltozik az időjárás, de akik közvetlenül érintettek, azoknak tudniuk kell, hogy nincsenek egyedül a bajban

– tette hozzá a kormányzó.

Körülbelül 370 lakóház már leégett, és további 210 veszélyben van. De több ipari és kereskedelmi épületet is fenyeget a tűz, néhány szálloda és áruház már szintén leégett. Eddig hat sérült áldozat van, és 650 hektárnyi növényzet pusztult el a megyében – fogalmazott Joe Pelle megyei seriff. A helyi hatóságok szerint mintegy 30 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

A történelmi szárazság következtében akár 169 km/h-s sebességű szél is lehet a régióban. Míg Coloradóban a korábbi tüzek vidéki területeken fordultak elő, a mostani lángok az állam elővárosi részein pusztítanak. Néhány helyen akkor lobbantak fel, amikor az erős szél feldöntötte a villanyvezetékeket, így azok a BBC szerint gyorsan az USA modern kori történelmének legpusztítóbb erdőtüzeivé váltak.

A dpa német hírügynökség megjegyezte, hogy Coloradóban télen szokatlan az ilyen súlyosságú tűzvész, de magyarázza ezt a rendkívül nagy szárazság. A kezdeti kisebb tüzeket leszakadó villamosvezetékek okozták a száraz növényzetben.

(Borítókép: Tűz Colorado államban 2021. december 30-án. Fotó: Helen H. Richardson / MediaNews Group / The Denver Post / Getty Images)

Rovatok