Index Vakbarát Hírportál

Megadták a végtisztességet Desmond Tutunak

2022. január 2., vasárnap 07:16

Végső nyugalomra helyezték Desmond Tutut. A 90 éves korában elhunyt Nobel-békedíjas anglikán érseket Fokvárosban, a Szent György-katedrálisban temették el, állami gyászszertartáson. Justin Welby, Canterbury érsek úgy fogalmazott a dél-afrikai apartheid-ellenes küzdelem egyik vezéralakjáról, hogy „amikor sötétségben éltünk, fényt hozott nekünk”. Hozzáfűzte: Dél-Afrika szivárványszínű társadalma toronymagasan kimagasló vezetőket és rendkívüli példaképeket adott a világnak Desmond Tutu érsek és Nelson Mandela elnök személyében.

Tutut az 1960-as években szentelték anglikán pappá; 1984-ben ítélték neki a Nobel-békedíjat a dél-afrikai apartheid rendszerrel szembeni erőszakmentes ellenállásáért, írta az MTI. Később őt nevezték ki Fokváros első fekete érsekévé.

A dél-afrikai elnök gyászbeszédében hangsúlyozta: Desmond Tutu érsek erkölcsi iránytű és a nemzet lelkiismerete volt.

Cyril Ramaphosa megjegyezte: az érsek a demokrácia beköszönte után sem habozott felhívni a figyelmet az állam vezetőinek hiányosságaira. Az államfő egy összehajtott nemzeti lobogót adott át az elhunyt özvegyének, Leah Tutunak, aki kerekesszékben vett részt a gyászmisén.

Desmond Tutut saját kérésére a legegyszerűbb és legolcsóbb fenyőfakoporsóban ravatalozták fel, majd, szintén a végakaratának megfelelően, holttestét az állami ceremóniát és a szombati gyászmisét követően egy privát szertartás uán elhamvasztották, földi maradványait a székesegyház szószéke mögött helyezik örök nyugalomra.

Rovatok