Index Vakbarát Hírportál

Iránban orvosi recepthez kötik az óvszervásárlást

2022. január 3., hétfő 11:24

Iránban törvényi úton szüntették meg a fogamzásgátló szerek ingyenes, államilag támogatott terjesztését; se tablettát, se óvszert nem lehet orvosi recept nélkül vásárolni.

A törvény emellett betiltotta az orvosi sterilizációt, de sokakat inkább 

a nemi úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhességek kockázatának megnövekedése, továbbá a megbízhatatlan fogamzásgátlók feketepiaci elburjanzása aggaszt. 

Abból is látszik, hogy mennyire komolyan gondolja Teherán a népességnövelést, hogy az egészségügyi tárca megtiltotta az orvosoknak a „magas kockázatú terhesség” kifejezés használatát. 

A jogszabály célja a népességnövekedés élénkítése, és nem érhette meglepetésként az irániakat, ugyanis Ali Hamenei ajatollah, az iszlám köztársaság legfőbb vezetője már évekkel korábban hangot adott annak, hogy ellenzi a népességkorlátozást, és ösztönözte a lakosságot arra, hogy tegyenek erőfeszítéseket az állampolgárok számának megduplázására. Iránban jelenleg több mint 80 millióan élnek. 

2014-ben már betiltották a fogamzásgátlók reklámozását, és tovább szigorították a terhességmegszakítást.

Mindazonáltal az abortusz egyelőre legális Iránban a terhesség első három hónapjában, amennyiben magzatkárosodást fedeznek fel, vagy a terhesség veszélyt jelent az anya életére. Az új törvénnyel azonban kikövezték az utat az abortusz további korlátozása felé, s mivel a végső döntés csak férfiakból álló parlamenti bizottság kezében van, vélhetően szigorítás lesz a közeljövőben. 

Mindeközben a jogszabály kötelezi a vérmintákkal dolgozó laborokat, hogy egy nyilvános adatbázisba feltöltsék a páciensek adatait, különösképpen a terhes nőkét. Kritikusok szerint ezzel a hatalom szemmel akarja tartani a terhes nőket, egyúttal eltántorítani őket az abortusztól. 

Hírforrások szerint súlyosan megcsappant a gyógyszertárakban a fogamzásgátló szerek tartaléka, a piaci rést pedig azonnal ki is kezdték használni a csempészek. A Szabad Európának nyilatkozó egyik nő például már interneten vásárolja a külföldről behozott, a törvényes úton vásárolt óvszernél jóval drágábban beszerezhető, de kétes eredetű és minőségű készítményeket. 

A törvény azonban előnyökkel is kecsegtet a főállású anyáknak: teljes körű társadalmi és munkaügyi biztosítást kínál az anyáknak, és kétezer négyzetméteres telket minden háromgyermekes családnak. 

Nem csinálhatnak belőlünk erőszakkal inkubátort

– mondta a törvényalkotásnak semmiképpen sem örülő fiatal férfi, akit ugyancsak aggasztanak a korlátozásokkal járó potenciális negatív következmények. Szerinte Iránban évi 3-400 ezer illegális abortuszt végeznek, a fogamzásgátlás korlátozásával pedig ez a szám csak nőni fog. 

És még szó sem esett az AIDS-ről, amellyel az ENSZ vonatkozó szerve, az UNAIDS információi szerint 59 ezren élnek az országban, évente mintegy 4100-an fertőződnek meg a kórral, és 2500-an halnak bele. 

(Szabad Európa/Middle East Eye/MTI)

Rovatok