Index Vakbarát Hírportál

Csaknem tizennégyszer annyi embercsempészt kapcsoltak le Lengyelországban, mint 2020-ban

2022. január 3., hétfő 16:48

Jelentősen növekedett tavaly a lengyel–belarusz határon zajló illegális bevándorlás, a határsértési kísérletek megszaporodásával együtt megugrott az őrzött befogadóközpontokban elhelyezett bevándorlók, valamint az embercsempészettel gyanúsítottak száma – derül ki a lengyel határőrség szóvivőjének hétfői beszámolójából.

Anna Michalska sajtókonferencián tekintette át a lengyel–belarusz határon kialakult helyzetet, ahol a tavalyi év második felében megnőtt a migrációs nyomás. Az egész 2021-es évben ezen a határszakaszon 39 714 határsértési kísérlet történt, míg egy évvel korábban 88 esetet regisztráltak. A lengyel határőrség 2800, az ország területére behatoló bevándorlót vett őrizetbe, míg előző évben 122 őrizetbevétel történt a határ belarusz szakaszán. Az idei év első két napján összesen 44 határátlépési próbálkozást észleltek. A bevándorlók ismét agresszívak voltak, és támogatták őket a belarusz egyenruhások is – mondta el a szóvivő, megjegyezve, a belarusz rendvédelmi erők

szinten tartják a feszültséget, nehogy akár egyetlen percig is azt gondoljuk, hogy a helyzet megnyugodott.

Embercsempészettel tavaly 426 személyt gyanúsítottak meg, ez is emelkedést jelent a 2020-ban jegyzett 31 esethez képest. A határhelyzet az őrzött befogadóközpontokban is éreztette a hatását, ahol az év folyamán ötszázról közel kétezer-ötszázra kellett emelni a férőhelyek számát. Anna Michalska szerint a lengyel határőrség kész a kapacitás további növelésére. Háromszorosára, 2600-ról közel nyolcezerre nőtt tavaly az előző évhez képest a nemzetközi védelmet kérelmezők száma, ez az adat a lengyel idegenrendészeti statisztikával összevetve feltehetően nemcsak a Belaruszon át érkező bevándorlókra, hanem a Lengyelországban benyújtott összes kérvényre vonatkozik.

Az utóbbi harminc év történetében a lengyel határőrség előtt álló legnagyobb logisztikai kihívásnak nevezte Michalska a határfal építését. A lengyel–belarusz határ 187 kilométeres szakaszán építendő, mozgásérzékelőkkel és kamerákkal felszerelt, 5,5 méter magas acélfal a tervek szerint az év közepére készül el. Az októberben eddigi csúcspontjára érő migrációs nyomás miatt a Belarusszal határos térségben március elejéig belépési tilalom van érvényben. Az ott élő lakosok és más kivételek mellett a tilalom nem vonatkozik a határőrség engedélyével rendelkező újságírókra sem.

(via MTI)

Rovatok