Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Rajtavesztünk minden Kelet és Nyugat közötti konfliktuson

2022. január 3., hétfő 20:43

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert amerikai kollégája, Antony Blinken tájékoztatta a december 30-án megtartott amerikai-orosz elnöki tárgyalásról hétfő este. A telefonkonferencián a négy visegrádi, a három balti, valamint a román és a bolgár külügyminiszter vett részt.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán kollégáival együtt megköszönte a tájékoztatást, egyúttal jelezte Antony Blinkennek, hogy a magyaroknak az mindig jobb, ha az amerikaiak és az oroszok közvetlenül beszélnek egymással.

Ezt bizonyítja történelmünk is, hiszen mi rajtavesztettünk minden Kelet és Nyugat közötti konfliktuson

– írja Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy sok sikert kívánt a felsőszintű megbeszélések januári folytatásához, egyúttal biztosította Antony Blinkent arról, hogy Magyarország a legmagasabb nagyköveti szinten vesz részt a NATO–Oroszország tanács ülésén.

A magyar külügyminiszter felhívta amerikai és a közép-európai kollégái figyelmét, hogy amíg Magyarország újraindítja a földgáztranzitot Ukrajna irányába, addig az ukrán elnök egy olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely ellehetetlenítené a hivatal betöltését a kárpátaljai magyar vezetők számára az ukrán közigazgatásban.

Ha ez a jogszabály életbe lép, az súlyosan korlátozni fogja hazánk lehetőségeit Ukrajna támogatásának tekintetében

– zárta sorait Szijjártó Péter.

Rovatok