Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai hatóságok letartóztattak egy férfit a haiti elnök meggyilkolásának ügyében

2022. január 4., kedd 21:31

Az amerikai hatóságok letartóztattak egy kolumbiai férfit, akit azzal vádolnak, hogy köze volt Jovenel Moise haiti elnök meggyilkolásához – jelentette kedden a Reuters brit hírügynökség amerikai bűnüldöző szervekre hivatkozva.

Mario Palacios, aki helyi idő szerint kedd délután áll Miamiban bíróság elé, a kolumbiai hadseregben is szolgált, és a hatóságok hétfőn, Panamában fogták el. Palaciost Jamaicából toloncolták ki, és éppen Kolumbiába tartott – írja az MTI.

Haitin már mintegy 45 embert tartóztattak le a Moise elleni merénylet ügyében, ám vádemelés egyelőre nem történt, a hatóságokat pedig több bírálat is érte, egyebek között azt vetik a szemükre, hogy befolyásolni próbálják a tanúkat és megfélemlítik az ügyben közreműködőket.

Moise ellen tavaly júliusban, saját otthonában követtek el merényletet, amelyben a felesége is megsebesült. Halála tovább mélyítette a karibi térség legszegényebb országában uralkodó belpolitikai zűrzavart.

Hétfőn a haiti kormányfői hivatal azt közölte, hogy újév napján merényletet kíséreltek meg Ariel Henry miniszterelnök ellen is. A hivatal szerint „banditák és terroristák” voltak felelősek a merényletkísérletért.

Mint azt megírtuk, még tavaly júliusban letartóztatták a haiti elnökgyilkosság feltételezett kitervelőjét. Akkor az ország rendőrfőnöke elmondta, hogy egy Floridában élő haiti orvost gyanúsítanak a bűntény kitervelésével. Hozzátette, a feltételezett gyanúsítottak őt hívták a támadást követően, és bizonyítékokat találtak a férfi lakásán. A férfi állítólag egy floridai székhelyű, venezuelai biztonsági magáncégtől bérelt fel kolumbiai zsoldosokat terve kivitelezéséhez.

Rovatok