Index Vakbarát Hírportál

Háborús övezetté vált Kazahsztán legnagyobb városa

2022. január 5., szerda 10:37 | aznap frissítve

Eszkalálódik a tüntetés Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban, több ezren vonultak az utcára. A kormány maximálta az üzemanyag árát, majd január elsejével visszavonta ezen intézkedését, mivel nem tartotta kifizetődőnek. Ennek hatására az üzemanyag ára a duplájára nőtt. Több nagyvárosban demonstráció kezdődött, a kormány lemondott, az országban szükségállapotot hirdettek.

Gomolygó füst, robbanások hangja, tumultus, lövöldözés és ostrom. Így néz ki most Kazahsztán legnagyobb városának, Almatinak a központja, ahol a kormány ellen tüntető tömeg ostromolja a városházát. A hangulat azután sem enyhült, hogy lemondott a kormány. Folyamatos a fegyverropogás, egyes jelentések szerint a tüntetők visszalőttek a katonákra. A kedvező befektetési célpontnak tartott Kazahsztánra gazdasági szempontból sem vetnek jó fényt a történések.

Mint megírtuk, forradalmi hangulat söpört végig Almatiban, miután a legtöbb gépkocsi által üzemanyagként használt cseppfolyósított gáz (LPG) árának maximálását január elsejei hatállyal eltörölték, így az rögtön több mint duplájára ugrott, 50 tengéről (36 forintról) 120 tengére (88 forintra). 

Hírforrások egyelőre a gázáremelkedésnek tulajdonítják a népharagot, ám árulkodó a népszerű kazah énekes, Dimas Kudajbergen bejegyzése, miszerint

emelkednek az árak és a költségek. Az emberek elfáradtak. 

Ez arra utal, hogy régóta fennálló gazdasági és megélhetési nehézségekkel néznek szembe a kazahok, az áremelkedés – amely a magyarországi maximált 480 forintos üzemanyagárhoz képest semminek tűnik – volt az utolsó csepp a pohárban.

A tüntetők egy része nem is a gázár csökkentését követeli, hanem 

  1. rendszerváltást,
  2. az 1993-as alkotmány visszahelyezését,
  3. a képviseleti rendszer megreformálását, hogy közvetlen szavazással választhassák meg az önkormányzatot.

Kedd éjszaka mintegy 200 embert vettek őrizetbe az összecsapásokba torkolló tömegoszlatás során, de ez láthatóan nem tántorította el az embereket a megmozdulás folytatásától, és az sem csillapította a kedélyeket, hogy lemondott a kormány, az elnök pedig nyugalomra és párbeszédre szólított fel. Kasszim-Jomart Tokajev elnök elfogadta a miniszterelnök és a kormány lemondását, Alihan Szmailovot, eddigi miniszterelnök-helyettest nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek.

Tokajevet az a Nurszultan Nazarbajev választotta ki, aki már a Szovjetunióban is vezető politikus volt, a Kazah Kommunista Párt első titkára, az önálló Kazahsztán első elnöke volt 2019-es lemondásáig. Mindmáig nagy hatalommal bír a kazah közéletben, az ország a tiszteletére fővárosát, Nur-Szultant (korábban Asztana) is róla nevezte el.

A legfrissebb hírek szerint a városháza közelében tűz ütött ki, a fegyverdördülések zaja pedig folyamatos. 

Nyugati hírforrások megjegyzik, a történtek hatalmas csorbát ejtenek Kazahsztán imidzsén, mint stabil, a befektetéseknek kedvező környezetet kínáló ország. 

Inkább forradalom, mint mezei elégedetlenkedés

Sorra látnak napvilágot az eseményekről készült felvételek, több arról tanúskodik, hogy a rendfenntartó szervek közül többen is átálltak a tüntetők oldalára. Az alábbi videón üdvrivalgás fogadja azt, ahogy a rohamrendőrök lojalitásukat a tüntetők mellé helyezik.

Más felvételeken pedig az látható, hogy elveszik a létszámukban hátrányba került rohamrendőröktől a fegyvereket. A tüntetők számát a kedd estéhez hasonlóan több ezerre becsülik. 

Helyi idő szerint 15.30: a tüntetők tüzet nyitottak

Eközben szemtanúk arról számolnak be, hogy a felfegyverzett tüntetők tüzet nyitottak a helyzet stabilizálására odavezényelt katonákra. Egy fegyverest már meg is lőttek. 

Egyes jelentések alapján országos méretűvé váltak a tüntetések, több városban is utcára vonultak a rezsimellenesek. Az üzemanyag árának emelkedése az ország nyugati feléből indult, majd begyűrűzött szinte mindenhová. Kazahsztán autokráciaként működik, így nem meglepő, hogy a Guardian helyszíni beszámolója szerint a mobilinternet leállt, az üzenetküldő alkalmazásokat pedig blokkolták. 

A demonstrációk a hétvégén Zanaozen városában kezdődtek, ugyanazon a helyen, ahol 2011 decemberében a rendőrök tüzet nyitottak tüntetőkre, és legalább 16 ember életét vesztette.

Almatiban és Mangisztau tartományban szükségállapotot hirdettek, ami két hétig tart.

Helyi idő szerint 16.30: káosz

A városházát élő láncot alkotva biztosította a rohamrendőrség. Helyi hírforrások szerint mintegy 300 üzlethelyiség szenvedett károkat, 500 ember – köztük nők és idősek – szenvedett sérüléseket, 120 gépjárművet gyújtottak fel, ebből 33 tűzoltó és mentőautó. 

Aktau városában is forronganak a kedélyek, ott egy felvétel tanúsága szerint a tüntetők katonákat ejtettek foglyul. 

A tiltakozóknak a kormány iránti haragjáról tanúskodik az is, hogy felgyújtották és súlyosan megrongálták a kazah nemzet vezetője címet birtokló Nurszultan Azarbejev volt elnök pártjának, a Nur Otannak a helyi székházát. 

A legutóbbi jelentések szerint a tüntetők nem adták fel a városházáért folytatott harcot, újra és újra megrohamozzák a rendőrsorfalat. Eközben a szemközti elnöki rezidenciát is állítólag elfoglalták, majd megpróbálták lángba borítani. Ezeket az információmorzsákat nehéz megerősíteni, ugyanis korlátozták az internetes hozzáférést, az üzenetküldő szolgáltatásokat, és a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint pillanatnyilag elérhetetlenek a kazah híroldalak. 

A helyzet már utcai inkább harcokra emlékeztet, mint tüntetésre.

Szigorú fellépést ígér az államfő

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerdán bejelentette, hogy átvette az ország nemzetbiztonsági tanácsának vezetését, és megígérte, hogy a lehető legnagyobb szigorral lépnek fel a közép-ázsiai köztársaságban több mint egy évtizede legsúlyosabb zavargások visszaszorítására, adta hírül az MTI. 

Tokajev elnök a televízióban mondott beszédében közölte, hogy a zavargások alatt tömeges támadásokat hajtottak végre a rendvédelmi erők ellen, amelynek a tagjai között halottak és sebesültek is vannak

Bűnöző csoportok verik a katonáinkat, megalázzák őket, meztelenül vonszolják az utcákon, erőszakoskodnak a nőkkel és fosztogatják az üzleteket. Államfőként és mától a biztonsági tanács elnökeként szándékomban áll a lehető legszigorúbban eljárni

- jelentette ki Tokajev.

A rendőrség a fagyos téli időjárásban vízágyúkat, könnygázt és hanggránátokat vetett be a tüntetők ellen.

Tokajev bejelentette, hogy nem hagyja el az országot, a fővárosban, Nur-Szultanban marad. Az államfő a nemzethez intézett televíziós beszédében politikai reformokat is ígért, amelyeket rövidesen ismertetni kíván.

Tokajev kéthetes szükségállapotot rendelt el a fővárosban és az ország legnagyobb városában, Almatiban, éjszakai kijárási tilalommal és a közlekedés korlátozásával a két városban és a környékén.

A tiltakozók elfoglalták Almati repülőterét

Kanat Tajmerdenov almati kormányzó szerint a zavargások során több mint 120 járművet - közöttük 33 rendőrautót, tűzoltó járműveket és mentőket - gyújtottak fel, több mint 120 boltot, 130 kávéházat és éttermet, valamint mintegy száz irodát fosztottak ki. Több mint 500 embert bántalmaztak, közöttük 130 nőt és idős embert.

A nap második felében elérhetetlenek voltak a hírportálok, a Netblocks netfigyelő szervezet szerint országszerte blokkolták az internet-hozzáférést.

Az államfői beszéd után nem sokkal a tüntetők elfoglalták Kazahsztán legnagyobb városa, Almati repülőterét. Valamennyi, Almatiból induló és oda érkező járatot átmenetileg töröltek.

Már az egész országban rendkívüli állapotot rendeltek el

Rendkívüli állapotot rendeltek el egész Kazahsztán területére szerdán az üzemanyagár-emelés miatt több napja tartó erőszakos tüntetések miatt - jelentette helyi televíziókra hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A rendkívüli állapot elrendelését a kazah közszolgálati televízió jelentette be. Korábban az államfő a fővárosban, Nur-Szultanban (az egykori Asztanában), illetve Almatiban hirdetett ki rendkívüli állapotot és vezetett be kijárási tilalmat este tizenegy és reggel hét óra között.

Az internet- és a mobiltelefonhálózatot az egész ország területén blokkolták.

Almati terület székhelyén, Taldikorganban a tüntetők ledöntötték a korábbi elnök, Nurszultan Nazarbajev 2016-ban felállított szobrát - jelentette a KazTag hírportál.

Almatiban több tucatnyi tiltakozó behatolt a kazah Nemzetbiztonsági Bizottság (KGB) helyi központjába, és elfoglalta az épületet. 

A tüntetők valószínűleg elfoglalták a kormány székházát

A városban a szerdára virradó éjszakai zavargások után, amelyek során több mint kétszáz embert állítottak elő, a tüntetők megrohanták a kormány székházát, amelyet feltehetően el is foglaltak. A rendőrség hanggránátokkal és könnygázzal próbálta oszlatni a tüntetőket, akik közül többen a rendőröktől elvett gumibotokkal és pajzsokkal voltak felfegyverezve, de nem tudták megakadályozni, hogy behatoljanak az épületbe - jelentették az AFP francia hírügynökség tudósítói a helyszínről.

Almatiban a tüntetők és a könnygázt és hanggránátokat bevető rohamrendőrség összecsapásai után a rendőrök szerdán a jelek szerint egyes utcákról levonultak. Egy helyi lakos a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a tüntetők nagy része az elszegényedett külvárosokból és környékbeli falvakból, városokból érkezett. A főtéren vodkát osztottak, és egyesek azon vitatkoztak, hogy a városi bazárba vagy egy tehetős lakónegyedbe menjenek-e fosztogatni - mondta el a helyi lakos, aki szerint „teljes az anarchia az utcán, rendőrt sehol sem látni”.

Putyin tájékozódik, a Fehér Ház nyugalomra szólít fel

Vlagyimir Putyin orosz elnök megvitatta a kazahsztáni helyzetet Kaszim-Zsomart Tokajev kazah és Aljakszandr Lukasenka belorusz elnökkel - jelentette a BelTA belorusz hírügynökség.

Az ENSZ aggodalommal figyeli a kazahsztáni helyzetet, önmegtartóztatásra és párbeszédre szólítja fel a feleket - közölte szerdai New York-i sajtótájékoztatóján Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője. Hozzátette, hogy az országban működő ENSZ-képviselet személyzete nincs veszélyben.

A Fehér Ház nyugalomra és önmegtartóztatásra szólította fel szerdán a kazahsztáni feleket. Jen Psaki fehér házi szóvivő kijelentette, hogy „teljességgel hamisak” azok az orosz vádak, amelyek szerint az Egyesült Államok szítaná a zavargásokat.

Az orosz külügyminisztérium azt ajánlotta az országban tartózkodó orosz állampolgárokat, hogy kerüljék a csoportosulásokat.

Az elnök a KBSZSZ államfőinek segítségét kérte a „terrorveszély” miatt

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) államfőinek segítségét kérte - mint fogalmazott - az országát fenyegető „terrorveszély” ellen.

Szerdai második televíziós beszédében a kazah elnök azt is közölte, hogy a "terroristák" elfoglalták Almati repülőterét, és hatalmukba kerítettek öt repülőgépet, amelyek között külföldi légitársaságok gépei is vannak.

(Borítókép:  Rohamrendőrök összecsapnak a tüntetőkkel Almati központjában 2022. január 4-én. Fotó:  MTI / AP / Vladimir Tretyakov)

Rovatok