Index Vakbarát Hírportál

Már Észak-Koreának is van működő hiperszonikus rakétája

2022. január 6., csütörtök 13:00

Hiperszonikus rakétával hajtottak végre kísérletet Észak-Koreában, és a rakéta pontosan el is találta a hétszáz kilométeres távolságban kijelölt célpontot – tudatta a KCNA észak-koreai hírügynökség. 

Az Index korábban beszámolt róla, hogy Oroszországnak és Kínának is van hiperszonikus rakétája. Az ázsiai ország közleményéből kiderül, hogy a rakéta 120 kilométeres távolságban oldalirányú mozgást is végzett. A szakértők szerint ez azt jelenti, hogy sikerült javítani a rakéta manőverezhetőségén, ami megnehezíti az elfogását. 

Észak-Korea tavaly szeptemberben jelezte először, hogy kísérletet hajtott végre egy újonnan kifejlesztett, Hvaszong–8 elnevezésű hiperszonikus rakétával. A Koreai Munkapárt nyolcadik – tavaly januári – kongresszusán jelentették be, hogy Phenjan más nagy erejű fegyverek mellett „rövid időn belül kifejleszt és hadrendbe állít hiperszonikus robbanófejet is”.

Dél-Korea szerint még sok időbe telik, mire Észak-Korea elsajátítja a hiperszonikus rakétákkal kapcsolatos valamennyi technológiát, hiszen maga az Egyesült Államok sem képes még teljesen hadrendbe állítani egy ilyen jellegű fegyvert, ami a hangsebesség ötszörösét képes elérni, azaz óránként nagyjából 6200 kilométert tud megtenni. Elfogásuk éppen ezért igen nehéz a légvédelmi rendszerek számára.

Kim Dzsun Rak, a dél-koreai vezérkari főnökök szóvivője a KCNA által kiadott közlemény után azt hangoztatta, hogy Szöul és Washington közös erővel képesek felderíteni és kezelni az északiak rakétáját.

Az Egyesült Államok, Japán és Kanada elítélte a legújabb észak-koreai rakétakísérletet. 

(via MTI)

Rovatok