Index Vakbarát Hírportál

Ezt tudjuk az omikronról a dél-afrikai adatok alapján

2022. január 6., csütörtök 08:39

A korábbi hullámokhoz képest kevesebb súlyos megbetegedés és kórházban kezelt beteg jellemzi az omikron okozta koronavírus-hullámot a Dél-afrikai Köztársaságban – derül ki a MedicalXpress cikkéből, amely egy, a Journal of the American Medical Association című folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozik.

A tanulmány a korábbi hullámok mintázatait hasonlította össze a tavalyi év végétől az omikron dominálta hullám adataival. E szerint az első három hullámban a sürgősségi osztályokon a Covid-pozitív betegek 68-69 százaléka került kórházba, míg ugyanez a szám a negyedik hullámban jóval alacsonyabb, 41,3 százalék. Változás ugyanakkor az is, hogy a kórházba került betegek ezúttal nagyobb arányban voltak fiatalok, 36 év a medián átlagéletkoruk, szemben a harmadik hullámban mért 59 évvel. 

Szintén lényeges, hogy jelentősen kevesebb beteg jelentkezett akut légzőszervi betegséggel: 31,6 százalékukra volt ez jellemző, szemben a harmadik hullámban tapasztalt 91,2 százalékkal. Kevesebb lett a társbetegséggel rendelkező páciensek száma is.

A kétharmad oltatlan

Dél-Afrikában az omikron okozta hullámban kórházba felvett betegek 24,2 százaléka volt oltott, 66,4 százaléka oltatlan, 9,4 százalék esetében pedig ismeretlen volt az oltási státusz. Sokkal kevesebb az oxigénterápiát igénylők aránya: 17,6 százalékra csökkent a korábbi 74 százalékhoz képest. A lélegeztetőgépre kerülők aránya 18,5 százalékra redukálódott a harmadik hullámban mért 29,9 százalékkal szemben.

Ám talán minden fejlemény közül a legjelentősebb, hogy sokkal alacsonyabb lett a halálozási arány: míg a harmadik hullámban 29,1 százalékot mértek, az omikron dominálta hullámhoz köthető halálesetek arányára 2,7 százalékot.

A szerzők mindazonáltal hozzátették, hogy további vizsgálatokat igényel annak megállapítása, hogy az omikronhoz köthető kevesebb halálozás elsősorban a vírus gyengülésének, vagy a szerzett, illetve természetes immunitásoknak köszönhető.

(via MedicalXpress)

(Borítókép: Waldo Swiegers / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok