Index Vakbarát Hírportál

Ismét megnyílt A partból ismert álomstrand

2022. január 6., csütörtök 18:59

Több mint három év után újra megnyílt a turisták előtt egy népszerű thaiföldi strand, a Maya-öböl, amely A part című 2000-es film által vált világhírűvé. A strand szigorú korlátozások mellett nyitott újra: szabályozzák a látogatók számát, sőt, még azt is, hogy mennyi ideig tartózkodhat ott egy-egy ember.

A cápák visszatértek az öbölbe és a korallzátony újjáéledőben van, a víz újra kristálytiszta – indokolta az újranyitást Juthaszak Szupaszorn, a Thaiföldi Idegenforgalmi Hatóság vezetője. A 100 méter magas sziklák övezte partszakaszt – amely a Leonardo DiCaprio főszereplésével 2000-ben készült romantikus kalandfilm által vált világhírűvé –, 2018 júniusában zárták le, hogy a festői szépségű vidék súlyosan megrongálódott korallzátonya és tengeri élővilága lehetőséget kapjon a regenerálódásra.

Az öböl ez év eleje óta újra látogatható, de még így is gondosan óvják a tömegturizmus ártalmas hatásaitól. Naponta legfeljebb 4125 ember léphet a területre, kizárólag reggel 7 és este 6 óra között; egyszerre csak 375-en tartózkodhatnak ott; egy-egy ember pedig legfeljebb 1 órán át maradhat a helyszínen. Az öböl türkizkék vizében egyelőre tilos a fürdés, a szabálysértőket jogi következmények fenyegetik. Ezen kívül az öbölben nem köthetnek ki többé a hajók, a látogatóknak a sziget egy másik, kijelölt pontjáról kell megközelíteniük a helyet. 

A thai hatóságok korábban már két másik, a tömegturizmus áldozatává vált szigetet is elzártak az emberek elől. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy azokon a területeken is sikerült regenerálódnia a tengeri élővilágnak.

(via MTI)

Rovatok