Index Vakbarát Hírportál

Katonai támaszpontot hoz létre az Egyesült Államok Albániában

2022. január 7., péntek 11:22

Katonai támaszpontot hoz létre az Egyesült Államok Európai Különleges Műveleti Parancsnoksága (SOCEUR) Albániában – számolt be Edi Rama albán kormányfő bejelentése nyomán a Reuters.

A SOCEUR közlése szerint az albán támaszpont révén logisztikai rugalmasságra, valamint könnyebb szállítási képességekre tesznek szert a Balkánon. A magasan képzett és fejlett kommunikációs berendezésekkel és fegyverekkel felszerelt különleges erőket gyakran alkalmazzák terrorelhárítási, illetve felderítő műveletekben. Beszivároghatnak az ellenséges vonalakba, ily módon sokkal nagyobb létszámú ellenséges csapatokat képesek lekötni.

A részleteket tekintve egyelőre nem világos, hogy az amerikai alakulatok pontosan milyen műveleteket látnak majd el a térségben, mindenesetre a SOCEUR megfogalmazása szerint az amerikai erők feladata a „növekvő fenyegetésekre történő gyors válaszreakció és szükség esetén az agresszió legyőzése” lesz a szövetségesek segítségével.

Albánia 2009 óta tagja a NATO-nak. Az Egyesült Államoknak a térségben jelenleg Koszovóban van még 600 katonája, amelyek elvileg békefenntartási funkciókat látnak el a koszovói háború 1999. évi befejezése óta.

(via Reuters)

Rovatok