Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában már visszaválthatóak a műanyag palackok és fémdobozok

2022. január 7., péntek 09:31 | aznap frissítve

Január 1-jén életbe lépett az a törvénymódosítás Szlovákiában, aminek köszönhetően visszaválthatóak a műanyag palackok és fémdobozok.

A kezdeményezéstől azt remélik, hatékonyabb lesz a flakonok újrahasznosítása.

Fordulóponthoz érkeztünk, Szlovákia elkezdte a PET-palackok és a fém italdobozok újrahasznosítását, amelyek eddig elárasztották az erdőket

– fogalmazott Ján Budaj környezetvédelmi miniszter, aki kiemelte, hogy a feleslegessé vált palackok gyakran a természetben végzik, ezzel pedig hatalmas mértékű szennyezést okoznak világszerte. A tárcavezető elmondta, hogy minden visszaváltott darabért 15 cent jár. A politikus arról is beszélt, hogy a megyék, illetve az önkormányzatok közreműködésével tavasszal féléves tisztító akciót kezdeményez, melynek célja a természetben felhalmozódott PET-palackok eltávolítása „egyszer s mindenkorra”. Az uniós jogszabályok értelmében 2029-re minden tagállam köteles biztosítani az üdítőitalos palackok 90 százalékának begyűjtését.

Mária Trcková, a rendszer üzemeltetéséért felelős szervezet igazgatója kiemelte, hogy egy külföldön már jól bevált rendszerről van szó, illetve az újrahasznosítási arány idővel eléri majd a 90 százalékot. Ám egyelőre két éven belül a 70 százalékos arányt szeretnék meghaladni, a kitűzött cél eléréséhez azonban a lakosok segítségére is szükség lesz. 

(via Új Szó)

Rovatok