Index Vakbarát Hírportál

Megsemmisíthetik az Epstein kerítője ellen meghozott ítéletet

2022. január 8., szombat 06:05 | aznap frissítve

Ghislaine Maxwellt, Jeffrey Epstein volt barátnőjét alig egy hete ítélték el leánykereskedelemért, de lehetséges, hogy a tárgyalást meg kell majd ismételni – írta meg jogi szakértőkre hivatkozva a Washington Post.

Az ügyvédek szerdán adtak be keresetet azokra a sajtóban megjelent hírekre hivatkozva, hogy az egyik esküdt az esküdtszék több tagját saját élményeire hivatkozva győzte meg arról, hogy álljanak az elmarasztaló ítélet mellé.

A 35 éves pénzügyi asszisztens gyermekkorában szexuális zaklatás áldozata volt, és erről a tanácskozások alatt beszélt is. Az azonban nem világos, hogy az előzetes kérdőíveken feltüntette-e ezt a tényt.

Az angolszász jogrendben úgy választják ki az esküdteket, hogy előítéleteik miatt ne lehessenek elfogultak az eljárásban. Az, hogy valaki szexuális visszaélés áldozata, nem automatikus kizáró tényező abban, hogy emberkereskedelmi hálózat kiépítésének ügyében ítélkezzen, de ezt a tényt a védelemnek tudnia kellett volna. 

A lehetséges esküdtek által kitöltendő kérdőíveken a jelölteket nyomatékosan figyelmeztetik, hogy kötelesek őszinte válaszokat adni. Aláírásukkal elismerik azt, hogy megvádolhatják őket hamis tanúzással, amennyiben bármely kérdésre „legjobb tudásuk szerint” valótlanul válaszolnak. 

A lapnak nyilatkozó volt szövetségi ügyészek szerint Alison J. Nathan bírónak kemény döntést kell meghoznia, ugyanis ha „tárgyi előítéletesség” áll fenn egy esküdttel szemben, akkor nincs más lehetőség, mint a tárgyalás megismétlése.  

Az esküdt nincs tisztában azzal, milyen kaotikus láncreakciót indított el

− mondta el Jason P. W. Halperin, a manhattani ügyészség egykori ügyésze, aki részt vett az Epstein és Maxwell elleni nyomozásban.  

Miután a védelem írásban benyújtja a keresetet, Nathan „minden valószínűség szerint” meghallgatást fog kiírni az ügyben, és „könnyen meglehet, hogy ezután meg kell ismételni a tárgyalást” − tette hozzá. 

Mint azt megírtuk, december 30-án 

hat vádpontból ötben is bűnösnek mondta ki a bíróság Ghislaine Maxwellt, Jeffrey Epstein néhai üzletember egykori jobbkezét és barátnőjét.

Az esküdtek szerint Maxwell szervezte a kiskorúak szexuális célú kereskedelmét, aki fiatal lányokat szervezett be, hogy utána gazdag férfiaknak kínálhassa fel őket.

Négy nő állítása szerint Ghislaine Maxwell ennek a folyamatnak a lebonyolításában kulcsszerepet vállalt. A vádlott mindent tagadott, védelme pedig arra épült, hogy egyedüli bűnösnek az azóta már meghalt Jeffrey Epsteint állítsa be. Védője a záróbeszédében úgy fogalmazott: Maxwell egyetlen hibája az volt, hogy kapcsolatban volt Epsteinnel.

Jeffrey Epstein korábban a börtönt is megjárta fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt. 2019 nyarán ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de annak az évnek az augusztusában holtan találták a börtöncellájában. A néhai nagybefektető a halottkém vizsgálata szerint öngyilkosságot követett el.

Az Epstein-botrányba belekeveredett András yorki herceg, a brit uralkodó fia is, akiről már évekkel ezelőtt szintén kiderült, hogy közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt a férfivel.

 

Rovatok