Index Vakbarát Hírportál

Visszakerült a nagyapjához az afgán csecsemő, akit egy drótkerítés fölött adtak át

2022. január 9., vasárnap 18:35

Több hónap után visszakerült családjához az az afgán csecsemő, akit a tálibok hatalomátvétele után egy drótkerítés fölött adtak át az amerikai katonáknak a kabuli reptéren.

A gyermeket azért adták át az amerikai katonáknak, mert több ezer embert gyűlt össze a reptéren kívül, és félő volt, hogy a tömegben baja esik. Később a családnak sikerült bejutnia a repülőtérre, de a gyermeket sehol sem találták.

A szülőket végül négy másik gyermekükkel együtt az Egyesült Államokba evakuálták. A csecsemő – nem tudni, hogyan – egy afgán taxisofőrhöz került, aki az országban maradt. A 29 éves Hamid Safi azt állítja, hogy a reptéren, a földön találta meg a síró babát. 

Állítása szerint már a helyszínen kereste a családját, de nem találta meg, ezért úgy döntött, hogy magához veszi, és a saját fiaként felneveli. 

Végül a család megtudta, hogy gyermekük a férfinál van. A nagyapa elutazott Kabulba, Hamid Safi azonban nem akarta átadni a gyermeket, és azt követelte, hogy őt és a családját is evakuálják az Egyesült Államokba. 

A felek hét héten keresztül tárgyaltak a tálib rendőrség közvetítésével, és ennek a vége az lett, hogy a kisfiú visszakerült a nagyapjához. Családja bízik benne, hogy a gyermeket hamarosan Michiganbe tudják vinni, ahol azóta letelepedtek. 

A kabuli evakuáció idején egy másik gyermeket is a drótkerítés felett adtak át az amerikai katonáknak – erről videó is készült –, az a csecsemő viszont pár nappal később már visszakerült a szüleihez. 

(via BBC)

(Borítókép:  Hamid Safi, a 29 éves taxisofőr sírva adja át Sohailt nagyapjának, Mohammad Qasem Razawinak Kabulban 2022. január 8-án. Fotó: Ali Khara / Reuters)

Rovatok