Index Vakbarát Hírportál

Több mint 160-an meghaltak Kazahsztánban, 5000 embert őrizetbe vettek

2022. január 9., vasárnap 13:54

164 ember – köztük két gyermek – meghalt Kazahsztánban, ahol forradalom zajlik az utóbbi napokban. A hatóságok emellett több mint ötezer embert őrizetbe vettek.

Az adatokat a kazah belügyminisztérium, valamint az egészségügyi minisztérium közölte. A belügyminisztérium ezen kívül azt is hozzátette, hogy a becslések szerint a keletkezett anyagi kár 198 millió dollárra tehető. Több mint 100 üzletet és bankot fosztottak ki a napokban, ezen kívül több mint 400 jármű megsemmisült – írták. 

Mára az ország összes régiójában stabil a helyzet

– közölte Erlan Turgumbajev belügyminiszter, majd hozzátette, hogy ennek ellenére a „terroristaellenes műveletek” folytatódnak.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a 164 áldozatból 103-man Almatiban haltak meg. A városban időközönként még mindig lövéseket lehet hallani. 

A tüntetések január 2-án  kezdődtek Kazahsztánban, az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított  gáz árának emelkedése  ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki  Almatiban  – és az ország más városaiban –, a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, aminek halálos áldozatai is voltak.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt. Egyben bejelentette, hogy segítségért fordult az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőihez az országát fenyegető „terrorveszély” ellen. Az oroszok csütörtökön páncélozott járművekkel vonultak be Kazahsztánba.

Tokajev elnök most a lehetőséget lényegében arra használja fel, hogy felszámolja a korábbi elnök, Nurszultan Nazarbajev kultuszát és megerősítse saját uralmát az orosz fegyverek árnyékában. 

Ferenc pápa párbeszédet sürget, és imádkozik az áldozatokért

Mély fájdalmát fejezte ki Ferenc pápa vasárnap a kazahsztáni összecsapások miatt, és mihamarabbi párbeszédet sürgetett, hozzátéve, hogy imádkozik az áldozatokért.

Ferenc pápa az Úrangyala-imádságot (Angelus) kísérő beszédében kifejezte reményét, hogy Közép-Ázsia legnagyobb országában mielőbb helyreáll a rend.

Kazahsztánban napok óta heves összecsapások zajlanak tüntetők és a biztonsági erők között, és ezeknek több tucatnyi halálos áldozata van. Az erőszakos tüntetők több középületet kifosztottak és felgyújtottak. A cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek.

(via Al Jazeera)

Rovatok