Index Vakbarát Hírportál

Moszkva előre közölte, semmilyen engedményt nem tesz Ukrajna ügyében

2022. január 9., vasárnap 14:59

Moszkva nem hajlandó semmiféle engedményre az amerikai vezetőkkel január 10-én Genfben tartandó megbeszéléseken – közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap, egy nappal a tárgyalások előtt.

Természetesen nem teszünk semmiféle engedményt azon fenyegetések közepette, amelyek folyamatosan elhangzanak a közelgő egyeztetések nyugati résztvevői részéről

– tisztázta kompromisszumkészségének mértékét a politikus. Szergej Rjabkov, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett, azt mondta, az orosz kormány borúlátó a tárgyalások sikerességét illetően a Washingtonból és Brüsszelből érkező „kedvezőtlen jelek” miatt. Hozzátette, elképzelhető, hogy a tárgyalások „hirtelen megszakadnak”.

Semmit sem tudok kizárni; ez egy nagyon is lehetséges forgatókönyv

 – mondta. Az Ukrajna körül kialakult feszültség csillapítását célzó egyeztetéseket az orosz-ukrán határon hetek óta tartó feszültség árnyékában rendezik. Oroszország mintegy százezer katonát vont össze Ukrajna közelében, ami nyugtalansággal tölti el a nyugati országokat. Washington azt állította, hogy Moszkva invázióra készül. Oroszország tagadja ezt, és számos biztonsági garanciát követel a Nyugattól, egyebek között a NATO keleti bővítésének leállítását. Pénteken Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Észak-atlanti Tanács (NAC) rendkívüli, külügyminiszteri szintű ülését követően Brüsszelben viszont azt mondta, a NATO ajtaja nyitva áll a csatlakozni kívánó országok előtt.

Joe Biden amerikai elnök január elején telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akinek azt ígérte, hogy az Egyesült Államok „határozott választ ad”, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát.

A svájci megbeszélést követően Oroszország és a NATO közötti találkozót tartanak várhatóan január 12-én Brüsszelben, majd az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi tárgyalási fordulója következik január 13-án.

(via MTI)

Rovatok