Index Vakbarát Hírportál

Banditák támadtak a falusiakra, kétszázan meghaltak Nigériában

2022. január 9., vasárnap 18:37

Több mint kétszázan meghaltak Nigéria Zamfara nevű államában kedden, amikor banditák támadtak rá a falusiakra.

A falvak lakói csak szombaton térhettek vissza a településekre, és vehették számba a halottakat. A törvényenkívüliek arra válaszolva csaptak le, hogy a hadsereg légicsapásokat intézett velük szemben. Az állami híradások 58 halottról számoltak be, a helyiek szerint azonban a halottak száma meghaladta a kétszázat.

A nigériai hadsereg hétfő hajnalban hajtott végre légicsapást több célpont ellen, a hírszerzés adatai szerint több mint száz banditát likvidáltak, köztük két vezetőt is. Erre reagálva viszont több mint háromszáz, gépjárművekkel érkező felfegyverzett bandita csapott le nyolc különböző falura az államban. 

Muhammadu Buhari nigériai elnök szombaton egy közleményében reagált az incidensre. Azt írta, hogy a hadsereg újabb felszereléseket szerzett be ahhoz, hogy megtalálhassák és likvidálhassák a banditákat. 

A legutóbbi, ártatlan emberekkel szemben elkövetett támadásokat kétségbeesésükben hajtották végre a tömeggyilkosok, akiket állandóan nyomás alatt tartanak a katonáink

– írta az elnök, hangsúlyozva, hogy a banditák elleni akciókat a történtek ellenére is folytatni fogják.

Zamfarában és Nigéria más részein már hosszú ideje küzdenek a banditákkal szemben, akik gyakran rajtaütnek a falvakon, és elrabolják vagy meggyilkolják az ott élőket. 

(via Reuters)

Rovatok