Index Vakbarát Hírportál

Az emberi jogokért harcolt, évekre bezárták – szabadlábon a szaúdi hercegnő

2022. január 9., vasárnap 07:25 | aznap frissítve

Csaknem három év raboskodás után kiengedték egy szigorúan őrzött börtönből Baszma bint Szaúd hercegnőt és lányát. A két nőt vádemelés nélkül tartották fogva 2019 márciusa óta. 

Az 57 éves hercegnő és lánya nem követett el bűncselekményt, legalábbis nem tudni, hogy megvádolták volna őket bármivel is. Egyesek szerint azért került hűvösre, a hercegnőnek volt mersze emberi jogokat és alkotmányos reformot emlegetni, és szóvá tette az emberi jogsértéseket.

Mások szerint túl közel állt Mohammed bin Najef egykori koronaherceghez, akit állítólag a jelenlegi de facto uralkodó, Mohammed bin Szalmán trónörökös javára félreállítottak és házi őrizetbe helyeztek. 

Baszma hercegnő tavaly áprilisban kérte a királyt és a trónörököst, hogy egészségi állapotára tekintettel ugyan engedjék már szabadon, ha vádat nem emeltek ellene. Nem tudni, hogy kinek a szíve enyhült meg a rokonért. A hercegnő ugyanis az országot 1953 és 1964 között uraló, a főként sivatagi területből olajparadicsomot építő Szalman szaúdi király legkisebb lánya. Baszmának 22 testvére van.

(BBC)

Rovatok