Index Vakbarát Hírportál

Jól van a férfi, aki egy genetikailag módosított disznó szívét kapta meg

2022. január 11., kedd 07:32

Egy amerikai férfi, az 57 éves David Bennett lett az első ember a világon, akibe genetikailag módosított disznószívet ültettek át. A hétórás, kísérleti beavatkozást szombaton végezték el, az orvosok szerint a férfi jól van.

Vagy meghalok, vagy elvégzik a transzplantációt. Tudom, hogy csak a sötétben tapogatózunk, de ez volt az utolsó esélyem

– magyarázta el David Bennett, miért döntött úgy, hogy bevállalja a szervátültetést. Bár a transzplantáció sikeres volt, azt nem tudni, milyen esélyei vannak a férfinek arra, hogy hosszú évekig életben maradjon.

A Marylandi Egyetem kórházának orvosai különleges engedélyt kaptak az amerikai egészségügyi hatóságoktól, mondván, különben a férfi meghalna. Az egészségi állapota annyira rossz volt, hogy emberi szív átültetésére már alkalmatlannak találták.

Az Egyesült Államokban naponta átlagosan 17 ember hal meg új szervre várva, és Bartley Griffith szerint ezzel a transzplantációval a világ közelebb került a szervhiány megoldásához.

Az orvosok szerint David Bennett már gépi segítség nélkül lélegzett hétfőn, és a szervezetének minden rezdülését figyelik, elvégre nem tudják, hogyan reagál a férfi szervezete hosszú távon, és fogadja be a genetikailag módosított szívet.

(via BBC)

(Borítókép: Sebészek egy genetikailag módosított disznószív átültetését végzik David Bennett betegnek  Baltimore-ban 2022. január 7-én.  Fotó: UNIVERSITY OF MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE / AFP)

Rovatok