Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ 5 milliárd dolláros segélyt kér Afganisztán megmentésére

2022. január 11., kedd 08:26

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) arra a helyzetre kényszerült, hogy még soha nem látott összegű segélyt kérjen egy humanitárius katasztrófával fenyegetett ország megsegítésére. Afganisztán irányítását teljesen átvették a tálibok, akik többek között gazdasági válságba sodorták az országot.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 5 milliárd dolláros rekordösszeget kért az Afganisztánnak nyújtott segítség finanszírozására az idei évben, ugyanis ez az összeg biztosíthatja a humanitárius katasztrófa által fenyegetett ország jövőjét. Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese szerint 

az igényelt összeg nélkül az országnak nem lesz jövője. 

A szervezet közleménye szerint a humanitárius szükségletek finanszírozására idén mintegy 4,4 milliárd dollárra van szüksége az ENSZ-nek az adományozó országoktól, ami a valaha volt legnagyobb összeg, amelyet egyetlen ország számára kértek. Ezt az összeget alapvető étkezési, egészségügyi, oktatási és higiéniai igények ellátására fordítanák. Jelenleg mintegy 22 millió ember szorul sürgős segítségre az országban. 

Közel 6 millió menekült

Az eredeti összeg mellett, az ENSZ-nek szüksége van további 623 millió dollárra annak érdekében, hogy el tudja látni azt a körülbelüli 5,7 millió afgán menekültet, akik a szomszédos országokban tartózkodnak jelenleg.

Filippo Grandi, a menekültügyi főbiztos arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben az afganisztáni helyzet tovább romlik, akkor sokkal nagyobb népvándorlást fogunk látni, mint az eddigiek, ami nem fog megállni a régióban. 

Az ország irányítását mára teljesen átvették a tálibok, akik húszévnyi gerillaháború után visszaszerezték a hatalmat, ledöntve azt a kormányt, amit az évek alatt nemzetközi hatalmak és az amerikai hadsereg is támogatott. 

A hatalomra kerülést követően a tálibok olyan rezsimet vezettek be, ami a lakosságra kényszerítette az iszlám alapelveket, és mély gazdasági válságba sodorta az országot. A helyzetet tovább súlyosbítja a több éve tomboló szárazság.

A tálibok nem jutnak pénzhez

Az adományozók megnyugtatására az ENSZ főtitkárhelyettese arra emlékeztetett, hogy a pénzösszeg nem a tálibokon keresztül jut el az országba, hanem közvetlenül mintegy 160, nem kormányzati szervezet (NGO) és az ENSZ-ügynökség fogja felhasználni a területen. A pénzügyi szereplők ugyanis attól tartanak, hogy a segélyek nem jutnak el a lakossághoz. 

A közalkalmazottak, tanárok és egészségügyi dolgozók hónapok óta nem kapnak fizetést.

(via lemonde.fr

(Borítókép:  Hector RETAMAL / AFP)

Rovatok