Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki

2022. január 11., kedd 07:51

Észak-Korea egy feltételezett ballisztikus rakétát lőtt ki, miután nem több mint hat napja állítólag megtette ugyanezt egy hiperszonikus rakétával. A nyugati országok aggódnak, és a további katonai műveletek azonnali felhagyására szólították fel az országot. Dél-Korea időzítésének több oka is lehet.

Dél-Korea közölte, hogy kedden helyi idő szerint 07:27-kor észlelte az észak-koreai rakétakilövést, amit később Japán is megerősített – mondván, hogy Észak-Korea „ballisztikus rakétaszerű tárgyat” lőtt ki. Mindez nem sokkal azután történt, hogy Franciaország, Írország, Japán, az Egyesült Királyság és Albánia közös nyilatkozatot adott ki, amiben felszólította az országot, hogy hagyjon fel a „destabilizáló akcióival”.

A legutóbbi indítás megerősítette Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azon ígéretét, hogy az idei évben politikai prioritást fog élvezni az ország védelme. Azonban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint ezek a manőverek megnövelik az eszkaláció kockázatát, és jelentős veszélyt jelentenek a regionális stabilitásra. 

Miért pont most?  

A mai tesztnek köze lehet az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i üléséhez, ahol az Egyesült Államok és szövetségesei elítélték a múlt heti kilövést, azonban nem csak provokációként szolgálhatott, számos magyarázata lehet még. 

Lehetséges az is, hogy Kim Dzsong Un egyszerűen el szeretné terelni a figyelmet az ország egyre súlyosbodó gazdasági válságáról, amelyet a koronavírus-járvány csak tovább rontott. 

Ezen kívül előfordulhat az is, hogy az ország fel szerette volna kelteni Washington figyelmét, miután az olyan kevés érdeklődést mutatott a Phenjannal folytatott tárgyalások folytatása iránt, miután Donald Trump volt elnök és Kim Dzsong Un 2019-es csúcstalálkozója meghiúsult. 

A harmadik ok Észak- és Dél-Korea egyre hevesebb fegyverkezési versenye lehet. Ugyanis mindkét fél kisebb, pontosabb és halálosabb rakétarendszerek tökéletesítésén dolgozik, amellyel fenyegethetik egymás vezetőit a jövőben.

(via BBC

(Borítókép: Anthony WALLACE / AFP) 

Rovatok