Index Vakbarát Hírportál

Több száz millió dollárt menekíthetett ki külföldre a korábbi kazah elnök lánya

2022. január 11., kedd 15:52

Körülbelül 8,75 millió fontért vásárolt kastélyt, 18 millió fontért pedig luxusrepülőt Alija Nazarbajeva Londonban – írja a Telegraph. A 41 éves nő – aki Kazahsztán korábbi elnökének, Nurszultan Nazarbajevnek legfiatalabb lánya – még 2006-ban próbált brit állampolgárságot szerezni.

Egyes dokumentumok alapján a lap azt írja, hogy Alija Nazarbajeva már korábban ki akarta menekíteni a pénzét Kazahsztánból, mintegy háromszázmillió fontot sikerült is kijuttatnia. A Telegraph értesülései szerint a korábbi diktátor lánya először londoni kastélyában szállt meg, ahonnan a Dubajban lévő palotájába tervezett továbbutazni, amennyiben a helyzet rosszra fordul. 

Ezt a palotát a diktátor lánya még 2006-ban vette 16 millió dollárért az arab országban, amelynek egyik nagy előnye, hogy nincs kiadatási egyezménye a világ országaival.

A Telegraph megjegyzi, hogy a diktátor családja már korábban készült a menekülésre: ugyanis nemcsak Alija, hanem a család több más tagja is bevásárolt a londoni ingatlanpiacon. Édesapja, Nurszultan Nazarbajev a francia Riviérán szerzett kastélyokat, de ezek után tudakozódni kezdett a francia rendőrség.

A lap szerint a vizsgálatot végül leállították, mondván, Kazahsztán túlságosan fontos gazdasági partnere Franciaországnak.

A brit rendőrség érdeklődését is felkeltette, amikor Nurszultan Nazarbajev veje 15 millió fontért megvásárolta András királyi herceg egykori kastélyát, ráadásul hárommillióval többet fizetett érte, mint amennyibe eredetileg került.

A Scotland Yard végül nyomozni kezdett a kazah elnök családjának pénzügyei után, akik emiatt beperelték a rendőrséget. A hatóságoknak az ingatlanvásárlások mellett az is feltűnt, hogy Alija Nazarbajeva Nagy-Britanniában lévő pénzügyi tanácsadói ellen is pert indított, de a keresetet végül közös megegyezés után rendezték. 

(Borítókép: Nurszultan Nazarbajev korábbi kazah elnök 2018. június 7-én. Fotó: Greg Baker / POOL / AFP)

Rovatok