Index Vakbarát Hírportál

Silvio Berlusconi borítaná a kormánykoalíciót

2022. január 11., kedd 18:30 | aznap frissítve

Silvio Berlusconi azzal fenyegetőzik, hogy amennyiben a január 24-én esedékes elnökválasztáson Mario Draghit választják meg, akkor az általa vezetett Forza Italia kivonul a kormánykoalícióból. A Guardian tudósítása szerint a különböző botrányaiba belebukott miniszterelnök ezzel olyan kormányválságot idézne elő, amely előrehozott választásokat vonna maga után. 

Egy kedden napvilágra került közvélemény-kutatás szerint  

az olaszok több mint 50 százaléka szerint Draghi a legalkalmasabb személy a feladatra, míg 39 százalékuk támogatja Berlusconit.

Mint ismert, Berlusconit 2013-ban adócsalás miatt ideiglenesen eltiltották a közhivatal gyakorlásától. De nem csak emiatt az ügy miatt fájhat a feje a politikusnak, ugyanis egy másik eljárásban azzal vádolják, hogy állítólag tanúkat vesztegetett meg a prostitúciós ügyében, amely a hírhedt „bunga bunga” party néven vált ismertté. 

Elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy Berlusconi egyre inkább hajlik rá, hogy jelöltesse magát. 

Erre utalt az is, hogy kampánya előestéjén egy fotót posztolt magáról és barátnőjéről, Marta Fascináról, a Forza Italia politikusáról az Instagramon, ahol „Boldog születésnapot” kívánt neki 32. születésnapja alkalmából.

A Mario Draghi vezette kormánykoalíció tavaly februárban tette le az esküjét. Az akkori kormányban a legnagyobb parlamenti erő M5S négy, a baloldali Demokrata Párt (PD) három miniszteri széket kapott, miként három-három minisztériumhoz jutott a kormányba belépett jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) és a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga, amelynek többek között a gazdasági fejlesztési minisztérium jutott Giancarlo Giorgetti irányításával.

A 80 éves Sergio Mattarella államfő mandátuma februárban jár le, és miután eldőlt, hogy már csak koránál fogva sem akarja újra jelöltetni magát, hónapok óta tart a találgatás lehetséges utódlásáról. Silvio Berlusconi jelölését egyébiránt a Draghi-koalícióhoz tartozó, Matteo Salvini vezette Liga is támogatja. A másik jelölt Mario Draghi, aki hosszas kivárás és válaszkerülés után december második felében fejezte ki érdeklődését a köztársasági elnöki poszt iránt.

Bár az olasz alkotmány csak korlátozott jogkörökkel ruházza fel, a hétéves ciklusra választott elnök mégis fontos szerepet játszik a kormányalakítás folyamatában: ő mondja ki a végső szót a miniszterelnök és a miniszterek kinevezésében. 

Az államfőt titkos szavazással választja meg a húsz olasz régióból érkező több mint ezer törvényhozó és regionális képviselő. Az elnököt kétharmados többséggel választják, de a harmadik forduló után már egyszerű többség is elég egy jelölt győzelméhez. A választásokon nincsenek hivatalos jelöltek, mivel a pártvezetők általában konszenzusra jutnak a jelöltről.

(via Guardian)

(Borítókép: Silvio Berlusconi, a Forza Italia vezetője 2018. december 7-én Rómában. Fotó: Antonio Masiello / Getty Images)

Rovatok