Index Vakbarát Hírportál

Optimista az ukrán külügyminiszter, szerinte Moszkva nem kapja meg az igényelt garanciákat

2022. január 11., kedd 18:57

Az ukrán külügyminiszter szerint Oroszország nem kapja meg azokat a jogi garanciákat, amelyeket biztonsága érdekében a Nyugattól követel. Azaz nem szavatolják Moszkvának, hogy a NATO nem veszi fel Ukrajnát a tagjai sorába. Dmitro Kuleba ugyanakkor hozzáfűzte: korai még részletes következtetéseket levonni, mert Oroszország a héten tárgyal a NATO és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselőivel is.

A kijevi diplomácia vezetője úgy fogalmazott: miközben Moszkva biztonsági garanciákat akar, fegyvert csörtet az ukrán határon, túszként tartja fogva a Krím félszigetet, és háborúzik a Donyec-medencében.

Az ukrán külügyminiszter úgy véli: az orosz titkosszolgálatok aláásták a biztonságot Fehéroroszország lengyelországi és litvániai határainál migránsok odaszállításával, a gázszállítást pedig a Kreml a külpolitika eszközévé tette – írta a távirati iroda.

Kuleba úgy látja: a Nyugat nem fog beleegyezni, hogy Oroszországnak jogi garanciákat nyújtson arra, hogy az észak-atlanti szövetség nem terjeszkedik tovább Keletre, mert ez számára stratégiai vereség lenne. Jelezte: Oroszország jelzést kapott Genfben, hogy Ukrajna bevonása nélkül nem születnek megállapodások Ukrajnáról. Kijev szerint bármiféle tárgyalás kiindulópontja csakis az lehet, hogy Oroszország megszünteti a feszültséget az ukrán határoknál, valamint kivonul a Krímből és a Donyec-medencéből.

Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes hétfőn tárgyalt az orosz diplomáciát képviselő Szergej Rjabkovval. Mind az orosz, mind az amerikai fél a megbeszélést nyíltnak és egyenesnek minősítette.

(Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter 2022. január 5-én Luhanszkban. Fotó: Ukrán Külügyminisztérium / Handout / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok