Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államokban letartóztattak egy férfit, aki Donald Trump meggyilkolásával fenyegetőzött

2022. január 11., kedd 15:19

Az amerikai titkosszolgálat helyi idő szerint hétfőn este letartóztatta azt a 72 éves férfit, aki korábban többször azzal fenyegetőzött, hogy megöli Donald Trump volt amerikai elnököt – jelentette be a brooklyni szövetségi ügyész hivatala.

Thomas Welnickit – aki a 2020-as elnökválasztás előtt, illetve utána is figyelmeztette az amerikai elnök és alelnök védelmét ellátó titkosszolgálatot, hogy végezni akar Trumppal – ötvenezer dollár (15,8 millió forint) óvadék ellenében helyezték szabadlábra. A férfi megfigyelését GPS segítségével végzik, továbbá pszichológiai és addiktológiai vizsgálatokra is kötelezték.

A nyomozati anyagok szerint Welnicki legalább háromszor telefonált a titkosszolgálat New York-i irodájába 2020. szeptember 24-e és december 24-e között, és azzal fenyegetőzött, hogy végez az elnökkel, akit az egyik tavaly novemberi hívásában Hitlernek nevezett.

A férfi 2020 nyarán a Capitolium rendőrségének jelezte, hogy fegyvereket szerez és megöli Trumpot, ha a politikus nem ismeri be az elnökválasztáson elszenvedett vereségét. Tavaly január 4-én pedig – két nappal a capitoliumi zavargások előtt – két hangüzenetet hagyott a titkosszolgálat New York-i irodájának telefonján, és már azt mondta, hogy Trumppal együtt tizenkét kongresszusi taggal is végezni fog. Az Egyesült Államok történelme során eddig két, hivatalban lévő elnököt gyilkoltak meg: Abraham Lincolnt 1865-ben, John Fitzgerald Kennedyt pedig 1963-ban.

Rovatok