Index Vakbarát Hírportál

Ezek idén a legerősebb útlevelek a világon, az első tízben ott a magyar is

2022. január 12., szerda 15:50

A rangsor úgy áll össze, hány országba lehet vízum nélkül belépni az adott állam útlevelével.

Egyre nagyobb a rés az utazási szabadságot tekintve Földünk északi és déli része között. Legalábbis ez derül ki abból az évente kiadott összesítésből, amely rangsorolja az államok útleveleit abból a szempontból, hogy egy-egy ilyen okmánnyal hány országot lehet felkeresni a világon vízum nélkül. A Henley Passport Index a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségtől szerzi be és összesíti az adatokat. Az index nem veszi figyelembe a világjárvány alatti helyi szigorításokat vagy – ha a helyzet engedi – az enyhítéseket.

A listát a japán és a szingapúri útlevél vezeti, vagyis e két úti okmánnyal 192 helyre utazhatunk vízummentesen. Ez éppen 166-tal több utazási célpont felkeresését teszi lehetővé, mint a lista legvégén található afgánoké, akik útlevelükkel mindössze 26 országba léphetnek be vízum nélkül.

Továbbra is hasítanak az európai úti okmányok

Ha végigböngésszük a top 10-es listát, az előző évhez képest nem túl sok változást érzékelhetünk. Dél-Korea Németországgal osztozik a második helyen (190 pont), míg (189 ponttal) a harmadik helyen áll Finnország, Spanyolország, Olaszország és Luxemburg. Többségében uniós országok dominálják a lista csúcsát. Franciaország, Hollandia és Svédország egy helyet javítva felzárkózott a negyedik helyre Ausztria és Dánia mellé (188 pont).

Írország és Portugália pedig az ötödik (187 pont). A 2014-ben még listavezető Egyesült Államok és Egyesült Királyság némileg javított tavalyhoz képest, ami idén a hatodik helyhez volt elég Svájc, Norvégia, Belgium és Új-Zéland mellett. A hetedik helyen találjuk Ausztráliát, Kanadát, Csehországot, Máltát és Görögországot.

A tízes lista maradék helyein zömmel kelet-európai országok osztoznak. Magyarország a tavalyi kilencedik helyről egyet javítja a nyolcadikon található, együtt a tavalyi tizedik Lengyelországgal. Idén a kilencedik helyre Szlovákia és Litvánia futott be, míg a tizedik helyen találjuk Észtországot, Szlovéniát és Lettországot. 

A legjobb tíz útlevél 2022-ben:

  1. Japán és Szingapúr (192 úti cél érhető el vele)
  2. Dél-Korea, Németország (190)
  3. Spanyolország, Luxemburg, Finnország, Olaszország (189)
  4. Ausztria, Dánia, Franciaország, Hollandia és Svédország (188)
  5. Írország, Portugália (187)
  6. Belgium, Svájc, Új-Zéland, USA, Egyesült Királyság, Norvégia (186)
  7. Görögország, Csehország, Málta, Ausztrália, Kanada (185)
  8. Magyarország, Lengyelország (184)
  9. Szlovákia, Litvánia (183)
  10. Észtország, Szlovénia, Lettország (182)

A leggyengébb tíz útlevél 2022-ben:

jelentés rávilágít arra, mekkora eltéréseket okozott az omikron-variáns megjelenése tavaly év végén a globális utazásoknál. A gazdagabb nagy államok azonnal leállították a dél-afrikai térség országaiból érkező repülőjáratokat, amit az ENSZ főtitkára egyenesen utazási apartheidnek nevezett.

A Henley Passport Index 2006-ban indult. Az azóta eltelt évtizedekben egyre nagyobb lett az utazási szabadság, mert míg a nyitó évben egy turista átlagosan 57 országot tudott felkeresni vízum nélkül, addig ma már ennek majdnem a kétszeresét, 107 államot.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok