Index Vakbarát Hírportál

Nagyon beteg a medvebocs, vérnyomokat is találtak

2022. január 13., csütörtök 08:42

Antibiotikum-kúrával próbálnak megmenteni állatorvosok Lengyelországban egy árva medvebocsot, amely egy kullancsok által terjesztett súlyos betegségben szenved.

Erdészek találtak rá hétfőn az Ada nevű hím medvére az ország behavazott délkelet-lengyelországi erdőiben egy patak mellett. Az állat végletekig legyengült állapotban volt, illetve a környéken farkasok nyomait és vérnyomokat észleltek, miközben az anyaállatot nem találták sehol. Mindezek után az erdészeti hatóságok úgy döntöttek, hogy az árva barnamedve-bocsot a védett állatok rehabilitációs központjába, Przemyślbe szállítják.

Az csak a menhelyen derült ki, hogy az állat központi idegrendszerét támadta meg valamilyen kórokozó, erre utalt, hogy a bocs feje remegett. Az állatorvosok megállapították, hogy a medve anaplazmózisban, a fehérvérsejtek károsodásával és elpusztulásával járó, baktérium okozta betegségben szenved, amelyet a közönséges kullancs terjeszt.

A przemyśli vadállatkórházban naponta kétszer antibiotikumot adnak a bocsnak abban a reményben, hogy Ada legyőzi a betegséget

– közölte Radoslaw Fedaczynski, a kórház állatorvosa.

Jakub Kotowicz állatorvos szerint jó jel, hogy miután gyógyszert és egy meleg kuckót kapott, a bocsnak megjött az étvágya, és elfogyasztja a kapott élelmet.

Az elárvult medvebocs 2021 tavaszán születhetett. Az erdészet azt szeretné, ha felgyógyulása után az állat visszakerülne a vadonba. Egy 2016-ban megmentett fiatal nőstény később a poznańi állatkertbe került a przemyśli központból. 

(via MTI)

Rovatok