Index Vakbarát Hírportál

Orosz hagyományőrzők kaptak kiképzést, a Kazahsztánnal közös határt őrizhetik

2022. január 13., csütörtök 13:06

Múltidéző feladatot kaptak a Kazahsztánnal határos oroszországi Novoszibirszki terület kozákjai a KGB utódszervezetétől, a Szövetségi Biztonsági Szolgálattól (FSZB).

A belügyi titkosszolgálat emberei katonai képzésben részesítették a hagyományőrző félkatonai szervezetet, hogy a határőrség kötelékében a múlt héten zűrzavarba süllyedt Kazahsztánnal közös határt őrizzék.  

A kozákokat megtanították az államhatár védelmének alapjaira, a katonai topográfiára, a határvédelem technikai eszközeinek használatára, a katonai egészségügyi ellátásra

– áll az FSZB közleményében. 

A cári Oroszországban viselt egyenruhában járőröző, kucsmát viselő férfiak állítólag már fogtak is három határsértőt. 

Kritikusok szerint azonban a kozákok katonai kiképzése meglehetősen aggályos, mivel – bár az orosz katonaság szerves részét képezték – hagyományosan a cárt szolgálták kiváltságokért, juttatásokért cserébe.

És a szolgálat gyakran nem kedvelt kisebbségek, például zsidók ellen folytatott pogromokban, vagy nem kívánt tüntetések, sztrájkok erőszakos feloszlatásában nyilvánult meg. 

A kozákok nem alkotnak egységes etnikai csoportot, több országban is akadnak olyanok, akik tőlük származtatják magukat (Ukrajna, Kazahsztán és természetesen Oroszország). Az oroszországi közösségek – mert több van – tagjai az utóbbi időben rendre felsorakoznak Vlagyimir Putyin és a Kreml politikája mögött.

Rendre megjelennek „hazafias” rendezvényeken, de volt arra is példa, hogy eleget tettek régi funkcióiknak, amikor 2018-ban egy Putyin-ellenes tüntetésen Moszkvában megtámadták a tiltakozókat, és ostorral, botokkal ütlegelték a „hűtlen alattvalókat”.

A gyanú szerint a tüntetésoszlatók nem mellesleg a Központi kozák sereg nevű szervezethez tartoztak, amely nagyjából 135 millió forintnak megfelelő önkormányzati támogatást kapott az orosz fővárostól moszkvai tömegrendezvények biztosítására. 

Volt, ahol fegyvert is ragadtak: kozákok részt vettek a kelet-ukrajnai harcokban, sőt egy csoport egy várost is ellenőrzése alá vont még 2014-ben, mielőtt az ukrán erők ellenoffenzívával visszafoglalták a megszállt területeket. 

A kozák haderőt a Vörös Hadseregben a második világháború után számolták fel, csak a peresztrojka idején engedélyezték, hogy a régi csoportok újraformálódjanak, és újakat hozzanak létre. 

(The Insider)

Rovatok