Index Vakbarát Hírportál

A NATO-főtitkár szerint magas ára lesz, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát

2022. január 13., csütörtök 14:52

A NATO mindent, ami szükséges, megtesz valamennyi szövetségese biztonságáért az erős védelem biztosítása és a párbeszéd fenntartása révén – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, miután csütörtökön megbeszélést folytatott Alar Karis észt államfővel. Jens Stoltenberg hangsúlyozta: a NATO minden, biztonsági környezetet fenyegető fellépésre a kollektív védelmi mechanizmusán keresztül válaszol.

A szerdán tartott NATO–Oroszország Tanács ülésével kapcsolatban – amelyet az ukrán határ közelében tapasztalt orosz csapatösszevonás okozta feszültség enyhítése céljából hívtak össze – a NATO-főtitkár közölte: a katonai szövetség világossá tette Oroszország számára, hogy „magas ára lesz” bármifajta agressziónak Ukrajnával szemben, bár részleteket nem közölt. Pedig annak fényében nem ártott volna, hogy korábban Stoltenberg egyértelmű jelzést adott, miszerint a katonai védelmi együttműködés nem fog beavatkozni Ukrajna oldalán, ha Oroszország megtámadná. Mindenesetre most kijelentette, hogy a NATO „sosem fog kompromisszumot kötni” az európai biztonságot szavatoló alapvető értékeket illetően.

Célunk a feszültség csökkentése és a jóakaratú elköteleződés megteremtése minden fél biztonsága érdekében

– fogalmazott. A NATO esetleges bővítésével kapcsolatban Stoltenberg megerősítette: minden független nemzetnek jogában áll megválasztania, hogy milyen szövetséghez vagy szerződéshez kíván csatlakozni. Egyetlen más országnak sincs joga megakadályozni vagy befolyásolni ezt a szándékot – mondta.

Jens Stoltenberg elfogadhatatlannak nevezte, hogy Oroszország olyan egyezség aláírását szorgalmazza, amely rögzítené, hogy a NATO nem vehet fel új tagokat, beleértve Svédországot, Finnországot, Ukrajnát vagy Grúziát. A követelés sérti azt az alapelvet, hogy bármely nemzet megválaszthassa saját biztonsági berendezkedését – tette hozzá a NATO-főtitkár.

Alar Karis a sajtótájékoztatón mindenekelőtt kijelentette: országa fontosnak tartja Ukrajna támogatását „nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is”. A NATO bővítésével kapcsolatban kifejtette, hogy Észtország legjobb döntése volt a NATO-hoz történő csatlakozás, amely – mint kiemelte – teljeskörűen szavatolja az ország biztonságát. Hozzátette: az orosz csapatmozgások jelenleg is azt bizonyítják, hogy a NATO katonai jelenléte elengedhetetlen a balti országok számára.

A NATO szükség esetén meg fog küzdeni a transzatlanti térséghez tartozó minden egyes négyzetcentiméterért

– fogalmazott a politikus. Az észt államfő végezetül hozzátette: országa támogatja Finnország és Svédország törekvését a NATO-tagságra, és segíteni fog minden jelentkezőt, hogy teljesíthesse a szükséges feltételeket.

(via MTI)

Rovatok